Богомолець: Уряд не виконує закони про вакцинацію, через що в Україні почалися епідемії

Богомолець: Уряд не виконує закони про вакцинацію, через що в Україні почалися епідемії
Народний депутат Ольга Богомолець вважає, що наразі в Україні існує серйозна загроза епідемії

Наразі існує серйозна загроза епідемії поліомієліту, - вважає нардеп

Проблеми з вакцинацією населення є наслідком прямого невиконання чинних законів урядом в цілому та Міністерством охорони здоров’я зокрема. Таку заяву в ефірі прем’єрного випуску програми «Політика здоров’я» на телеканалі NewsOne зробила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

«У нас в законах про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя, про затвердження загальнодержавної програми імунопрофілактики було записано чітко: держава має забезпечити якісними доступними вакцинами кожного українця. І те, що цього немає сьогодні – пряма відповідальність виконавчої влади. Я, як представник законодавчої влади, запевняю, що в нас є всі закони, які потрібні для того, щоб структурно, на законодавчому рівні реформи проходили», – зауважила парламентар.

За її словами, наразі в Україні існує серйозна загроза епідемії поліомієліту, адже країна посідає одне з останніх місць у рейтингу колективного імунітету від цієї хвороби серед європейських держав.

«Згідно зі звітом європейської регіональної комісії щодо стану поліомієліту, сьогодні ми – єдина країна, у якої колективний імунітет до поліомієліту є критично низьким. Росія, для порівняння, має вищий рівень колективного імунітету, в них він – 90% з цієї хвороби. Кір, у порівнянні з поліомієлітом, – це просто квіточки. У порівнянні з тими наслідками, які можуть виникнути. Це страшенна смертність та інвалідність. Це те, що станеться, якщо ми вчасно не почнемо робити правильну вакцинацію від поліомієліту», – зазначила народний депутат.

Ольга Богомолець також повідомила, що в Україні через відсутність вакцинації та належного контролю з боку Міністерства охорони здоров’я з’явилась також серйозна загроза епідемій сказу, чуми та ботулізму.

«Нам необхідно терміново змусити Міністерство охорони здоров’я професійно, адекватно, відповідально працювати. В Україні є проблема сказу, виникає проблема чуми – і одночасно МОЗ знищує єдиний в Україні протичумний заклад. Знищує інститут, тому що не дає йому фінансування і вважає, що він не виконує свою роботу. Тобто робить абсолютно безглузді речі», – заявила політик.

Вона також додала, що буде й надалі вимагати, щоб Міністерство ввозило тільки якісні вакцини, адже нині вони закуповуються через міжнародні організації, які роблять постачання майже через два роки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: