Червоний Хрест вимагає від Росії доступу до українських полонених моряків

Червоний Хрест вимагає від Росії доступу до українських полонених моряків

Один з полонених українських моряків

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста уважно стежили за подіями, що відбулися в районі Керченської протоки

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) надіслав запит до Російської Федерації щодо надання своїм представникам доступу до українських моряків.

Про це повідомляє Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова з посиланням на відповідь на своє звернення від голови делегації Міжнародного Червоного хреста в Україні Алана Ешліманна.

«Він повідомив, що у Міжнародному комітеті Червоного Хреста уважно стежили за подіями, що відбулися в районі Керченської протоки. У МКЧХ стурбовані ситуацією із захопленням українських моряків. А також занепокоєні станом здоров’я 24 членів екіпажу, які утримуються в СІЗО Москви. Пан Ешліманн проінформував мене, що МКЧХ вже направив запит до Російської Федерації щодо надання представникам Червоного хреста доступу до українських моряків. Після отримання дозволу від РФ та згоди самих військовополонених моряків, вони зможуть відвідати їх», - написала Денісова.

За її словами, за результатами такого візиту представники МКЧХ зможуть конфіденційно проінформувати родичів щодо стану здоров’я моряків та умов їх утримання.

Денісова також зазначила, що голова делегації МКЧХ в Україні пообіцяв проінформувати її про перебіг ситуації.

До слова, у четвер родина Андрія Ейдера привітала полоненого моряка з 19-річчям.

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків.

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях. Співавторами резолюції виступили 40 країн.

Президент України Петро Порошенко назвав резолюцію ООН важливим кроком на шляху до деокупації Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: