Чи зростатимуть ціни на хліб? Президент Всеукраїнської асоціації пекарів пояснив ситуацію

Чи зростатимуть ціни на хліб? Президент Всеукраїнської асоціації пекарів пояснив ситуацію
Виробники хлібобулочних виробів не можуть утримати ціни на продукцію
Фото з відкритих джерел

Урядовці ведуть переговори з учасниками ринку

Утримати ціни на хліб в умовах різкого зростання вартості сировини дуже важко. Цю ситуацію обговорив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко з директором союзу «Борошномели України» Родіоном Рибчинським та міністром розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігорем Петрашком. Тараненко в інтерв’ю «Главкому» розповів про результати розмови.

Тараненко зазначив, що експерти підняли тему забезпечення продовольчої безпеки і утримання цін на соціально значущі продукти. «Досягнуто порозуміння, що виробники хлібобулочних виробів у змозі забезпечити ринок якісною продукцією в повному обсязі, в той же час вони не мають можливості утримати ціни в умовах різкого зростання вартості сировини», – повідомив він.

Тараненко уточнив, що в процесі переговорів уряду з виробниками, переробниками i торговими мережами, важливим залишається питання стримування цін.

«Вичікують зараз не лише дрібні фермери, а навіть Державна продовольчо-зернова корпорація України. Чинні контракти з продажу зерна виконуються, але надлишки – ні, не продають. Чекають», – сказав він.

Також фахівці обговорили питання створення запасів: якщо хтось боїться, що на держпідприємствах зерно вкрадуть або з'їдять миші, то нехай зберігає пшеницю на приватних підприємствах.

«Нехай там створюється стратегічний запас. Всім добре. Приватникам платять за зберігання i охорону. Держава купує на нижньому піку ціни, умовно, 700 тис. тонн зерна (саме такий запас необхідний виробникам хлібобулочних виробів, які працюють офіційно). Ось порахуємо. Ціна за тонну зерна в серпні була до 6,6 тис грн. В кінці 2020 року – вже більше 9 тис грн. На такій різниці державі можна прекрасно окупити і зберігання, та переробку. І навіть заробити. Зараз вже ціна близько 11 тис грн за тонну», – пояснив Тараненко.

Раніше директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів, що в українських магазинах виростуть ціни на хліб та хлібобулочні вироби. Експерти очікують навесні зростання цін на борошно, хліб, бакалію, соняшникову олію і борщовий набір.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: