Чубаров зробив заяву щодо засудження Чийгоза в окупованому Криму

Чубаров зробив заяву щодо засудження Чийгоза в окупованому Криму
Рефат Чубаров 

За словами Рефата Чубарова, вирок став зневагою до усього кримськотатарського народу

Адвокати будуть оскаржувати незаконне  рішення окупаційного суду про позбавлення волі Ахтема Чийгоза. Про це розповів Рефат Чубаров, народний депутат України 8-го скликання, голова Меджлісу кримськотатарського народу на прес-конференції у прес- центрі «Главкома».

Сьогодні відбувся суд над Ахтемом Чийгозом, якого російські окупанти засудили до 8 років позбавлення волі.

«Хочу сказати, що за цією статтею (стаття 212 ч.1 – Главком), за якою судили Чийгоза, передбачається ув’язнення від 4 до 10 років – у старій редакції.  Але саме за нею судили Ахтема.  В літку 2014 року, тобто після цих подій стаття Кримінального  кодексу РФ була переглянута і вже в новій редакції передбачається від 8 до 15 років. Російські політики переглянули цю статтю у наслідку мітингів, які відбувалися в Москві та інших містах РФ протягом 2012- 2014 років», - розповідає Чубаров.

В судовій залі було лише 10 місць. Тобто присутні були тільки адвокати, Микола Полозов та Олександр Лісовий, і дружина Чийгоза. На підтримку засудженого вийшло близько 400 кримських татар до площі суду. За словами Рефата Чубарова, вирок став зневагою до усього кримськотатарського народу.

«Вирок, який запросив окупаційний прокурор, ще й у такому розмірі, говорить про те, що Російська влада відкрито та  цинічно продемонструвала своє справжнє ставлення до прав кримськотатарського народу. Це вирок не тільки Ахтему Чийгозу, а й всьому кримськотатарському народу», - говорить Чубаров.

Однак адвокатами Ахтема Чийгоза було прийняте рішення подати на апеляцію протягом 10 днів.

«Я хочу сказати, що наші подальші дії у тому, щоб подати апеляцію. Ми кримські татари живемо в умовах тимчасово окупованого Криму та в тих реаліях, які там існують. На думку адвокатів,  з якими розмовляв сьогодні, буде подана апеляція протягом 10 днів . Апеляція буде подана до Верховного суду РФ», - говорить Рефат  Чубаров.

Наразі невідомо скільки цей процес може зайняти часу. На думку Рефата Чубарова розгляд справи  має відбутися напередодні Нового року. До того часу Ахтем Чийгоз має знаходитись у Сімферополі. Також Голова Меджлісу кримськотатарського народу зазначає, що судити Ахтема Чийгоза будуть як громадянина України.

«Певний час вони називали його громадянином  РФ і України. Ахтем Чийгоз відверто це спростував і зробив публічні заяви, які дійшли до міжнародного майданчика. Вирок він отримав, як громадянин України», - сказав  Чубаров.

Читайте також інтерв’ю «Главкома»: Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник: Умови у кримських СІЗО наближаються до тортур

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: