Глава МЗС Польщі відмовив Угорщині в засудженні українського закону про освіту

Глава МЗС Польщі відмовив Угорщині в засудженні українського закону про освіту
Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський

Сіярто пропонував Ващиковському написати спільного листа на адресу української влади

Глава Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сіярто пропонував польському колезі Вітольду Ващиковському написати спільного листа на адресу української влади щодо закону «Про освіту», але польський міністр відмовився.

Про це Ващиковський повідомив в інтерв'ю угорському тижневику Heti Valasz, інформує Rp.pl.

«Я не буду це засуджувати (закон. — Ред.), оскільки це двостороння справа між Угорщиною та Україною. Однак, я б не політизував проблему, беручи до уваги складнощі України через російську агресію. Переконаний, що ситуацію можна вирішити мирним, менш емоційним способом», - заявив він.

Ващиковський додав, що говорив про це з Сіярто, коли той «запропонував написати спільного листа владі у Києві».

Глава МЗС РП зазначив, що український закон «Про освіту» передбачає врегулювання ситуації навколо російських шкіл, а польська національна меншина має в Україні лише декілька двомовних шкіл. «Тому Варшава не вважає це великою проблемою і не приєдналася до емоційних декларацій Сіярто», - звертає увагу видання на слова Ващиковського.

Утім, глава МЗС Польщі висловив розуміння щодо ставлення Угорщини до цього питання з огляду на велику угорську меншину, яка проживає компактно в одному регіоні, і більшу кількість шкіл.

«Хоча, чесно кажучи, це для мене звучить неприродно, адже люди, які там проживають, повинні розуміти обидві мови», - зауважив Ващиковський.

Як повідомлялося, Угорщина планує поставити на саміті асоціації з Україною питання щодо порушення Угоди про асоціацію з ЄС у зв'язку з ухваленням українського закону про освіту.

Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з ЄС і заохочуватиме Київ та Будапешт розв'язати освітню проблему шляхом діалогу.

28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Міністр освіти України Лілія Гриневич заявила, що не вважає заяви Угорщини цивілізованим діалогом.

Читайте також матеріал «Главкома»: Як Україну розпинали за мову. Резолюція ПАРЄ та її наслідки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: