Венеціанська комісія у грудні надасть висновок щодо українського закону про освіту

Венеціанська комісія у грудні надасть висновок щодо українського закону про освіту
Венеціанська комісія

Раніше ПАРЄ винесла на порядок денний осінньої сесії український закон про освіту

Венеціанська комісія Ради Європи винесе висновок щодо закону України «Про освіту» до грудневої сесії. Про це повідомили у секретаріаті Венеціанської комісії.

«Висновок готується до грудневої сесії Венеціанської комісії», - повідомили у секретаріаті.

Раніше повідомлялося, що уряд України направив закон «Про освіту» на експертизу у Венеціанську комісію – консультативний орган з конституційного права при Раді Європи.

Згідно із законом «Про освіту», який нещодавно вступив у дію, право нацменшин на навчання рідною мовою залишається, проте скорочується обсяг використання ними в навчальному процесі рідної мови, і збільшується – державної.

Закон надаватиме особам, які належать до національних меншин, можливість отримувати освіту своєю рідною мовою у дитячих садках та початкових школах (1-4 клас), але починаючи з 5-го класу (тобто у середній та старшій школі) вони навчатимуться державною мовою.

Виняток із загального правила становлять школярі з числа нацменшин, які почали навчатися до 1 вересня 2018 року. До 1 вересня 2020 року вони зможуть вчитися за колишніми правилами, потім поступово збільшуватиметься кількість предметів, які викладають українською.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич у п'ятницю, 6 жовтня, проводила у Страсбурзі зустрічі з експертами Ради Європи з метою роз'яснення мовних положень нещодавно ухваленого закону про освіту.

Раніше глави зовнішньополітичних відомств Болгарії, Угорщини, Греції та Румунії підписали лист главі МЗС України, де висловили стурбованість через новий закон про освіту.

Угорщина  також хоче додати мовне питання у декларацію «Східного партнерства».

Нагадаємо, уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною. Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом Порошенком закону «Про освіту».

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань культури визначив естонського депутата Андреаса Херкеля доповідачем, який готуватиме проект резолюції щодо мовної норми закону України «Про освіту».

Детальніше читайте: В Угорщині занадто мало українців, щоб їх навчали українською? Посол Ерно Кешкень коментує скандальний закон «Про освіту»

Читайте також статтю: Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: