Ходорковський пропонує Заходу готуватися до постпутінського періоду

Ходорковський пропонує Заходу готуватися до постпутінського періоду
Михайло Ходорковський

Західним політикам потрібно вже сьогодні почати розробку довгострокової російської стратегії на постпутінської період, вважає Михайло Ходорковський

Російський опозиціонер Михайло Ходорковський впевнений, що президент Росії Володимир Путін буде «до нескінченності підвищувати ставки» в новій холодній війні з Заходом.

Колишній глава концерну ЮКОС, що живе з 2013 року за межами Росії, в статті, що публікується у вівторок, 25 жовтня, в газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, міркує також про те, коли закінчиться путінський режим, і в якому стані він залишить країну.

Можливість модернізації країни поза реальної політичної конкуренції та без розвиненого громадянського суспільства Ходорковський виключає. Однак, за його словами, Путін зовсім не зацікавлений у здійсненні подібних змін.
На думку Ходорковського, доля Росії - бути разом з Європою. І в зв'язку з цим він пропонує західним політикам вже сьогодні почати розробку довгострокової російської стратегії на постпутінської період. Це могло б допомогти «повернутися до історично зумовленого європейського шляху розвитку» Росії, вважає колишній олігарх.
У розробці такої стратегії, впевнений Ходорковський, особливу роль могла б зіграти Німеччина, яка добре знає Росію. Саме Берлін міг би «закласти основу цікавої і корисної дискусії, в якій мова, в першу чергу, йшла б не про Путіна і непередбачуваність його зовнішньої політики, а про ті процеси, які неминуче стануться в російському суспільстві та економіці країни». Тільки в цьому випадку, упевнений Ходорковський, Захід зміг би краще, ніж в 1991 році, підготуватися до майбутніх змін в Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: