Ільїн розказав про розмову з Януковичем про Путіна

Ільїн розказав про розмову з Януковичем про Путіна

Екс-начальник Генштабу Збройних сил України Юрій Ільїн

Фото: УНІАН

Також свідок сторони захисту екс-президента згадав про розмову з Януковичем у ніч на 23 лютого

На засіданні Оболонського райсуду Києва у четвер, 19 квітня, пройшов допит екс-начальника Генштабу Збройних сил України Юрія Ільїна в якості свідка сторони захисту Віктора Януковича, який намагається виправдати дії обвинуваченого.

За словами Ільїна, про підготовку Януковичем звернення до Путіна він дізнався від самого екс-президента 1 березня 2014 року - Янукович зателефонував йому у першій половині дня і повідомив, що ситуація на південному сході країни виходить з-під контролю.

Янукович поскаржився начальнику Генштабу ЗСУ, що угода про врегулювання конфлікту з опозицією не діє, а країни-гаранти угоди мовчать. За словами Ільїна, президент розповів йому, що «збирається звернутися до Путіна з проханням терміново розпочати консультації, вивчити можливості розгортання поліцейської або миротворчої місії».

Також Ільїн розповів про розмову Януковичем у ніч на 23 лютого 2014 року. Він доповів президенту про ситуацію, а також, що його пропозиції з врегулювання ситуації, які він напередодні озвучив голові Верховної Ради Олександру Турчинову, за його словами, були проігноровані.

«Президент поставив мені завдання поінформувати військове керівництво НАТО про події в Україні і що мирні домовленості від 21 лютого зірвані опозицією», - сказав Ільїн. Також, за словами екс-начальника Генштабу, Янукович повідомив, що 22 лютого направив листи-звернення про підписання угоди у Францію, Німеччину та Польщу. У цих зверненнях він описав ситуацію в Україні і попросив країни терміново розглянути питання щодо врегулювання ситуації з можливістю введення миротворчої місії.

Крім того, за словами Ільїна, Янукович заявив йому, що ніколи не піде на легітимізацію влади, яка була захоплена. «Сказав мені, що не збирається зі зброєю в руках відстоювати свою владу, що це може призвести до громадянської війни. На що він ніколи не піде», - зауважив свідок.

Нагадаємо, на минулому засіданні суд допитав як свідка захисту нардепа Михайла Добкіна.

Також напередодні СБУ розсекретила листи Якименка до Януковича і Клюєва про загрозу суверенітету України з боку Росії. 

Як відомо, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: