Відставка Хатії Деканоїдзе: головні факти

Відставка Хатії Деканоїдзе: головні факти
Хатія Деканоїдзе

Чому Хатія Деканоїдзе пішла у відставку та що встигла зробити

Глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе подала у відставку. Про це стало відомо 14 листопада 2016 року. Її обов’язки тимчасово виконуватиме перший заступник Вадим Троян.

На цій посаді вона пропрацювала один рік – Деканоїдзе було призначено 5 листопада 2015 року. До призначення керівником поліції працювала радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Своє звільнення Хатія Деканоїдзе офіційно підтвердила на брифінгу в Києві 14 листопада 2016 року.

На прес-конференції Хатія зізналася, що їй так і не вдалося повністю викоренити корупцію в поліції України.

«Я буду чесна і скажу, що нам не вдалося викоренити корупцію в наших органах. Особисто у мене корупція на будь-якому рівні викликає відразу. Я, як і обіцяла, впродовж року створила фундамент для розвитку нової поліції і залишалася вірна вам і вашим інтересам до останньої хвилини моєї роботи. Але, на жаль, моїх повноважень і волі не було достатньо для різких змін», - сказала Деканоідзе.

Чому звільнилася Хатія Деканоїдзе

Конкретних причин свого звільнення Деканоїдзе на назвала. Але дала зрозуміти, що на неї тиснули та не давали працювати незалежно. Хатія також висловила думку, що Вадим Троян не є незалежної фігурою та не може очолити Національну поліцію України.

Припущення про тиск на Деканоїдзе підтвердив народний депутат Мустафа Найєм. В той самий день після відставки він заявив, що Хатію змусили піти. За словами депутата, в Національної поліції були системні проблеми, пов'язані з тим, що це був перший правоохоронний орган, який став незалежним від політики.

«Туди прийшла людина з громадськості, не з системи, яка ніколи не працювала у правоохоронних органах України. Цей орган намагались дуже довго підпорядкувати політикам. За часів Януковича і Ющенка цей орган був політичним — він захищав або ту, або іншу сторону. Зараз, в перший раз, цей орган очолила людина політично незалежна», — заявив Найєм.

Інший нардеп – Віталій Купрій – в коментарі «Главкому» заявив, що Деканоїдзе пішла з посади глави Нацполіції України, оскільки не змогла протистояти українській мафії.

«Хочу зазначити, що вона не брала хабарі за щось – я думаю, що просто у неї кишка тонка боротися з українською мафією. На цій посаді має бути людина дуже вольова, сильна, яка не буде дивитися на вказівки ні Адміністрації президента, ні будь-яких інших органів, а незалежно вести боротьбу. На теперішній час для боротьби зі злочинністю і корупцією вся законодавча база є», - зазначив він.

Майже відразу відставку Деканоїдзе на своїй сторінці у Facebook прокоментував Арсен Аваков.

«Це був складний, але дуже важливий етап, який увійде в історію української поліції. І я радий, що поруч з нами був ефективний менеджер і однодумець – Хатія Деканоїдзе. Я поважаю рішення Хатії почати новий етап свого життя і бажаю їй успіхів!» - Написав Аваков.

Хто така Деканоїдзе

Хатію Деканоїдзе називають людиною з команди екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, який, до речі, нещодавно звільнився з посади голови Одеської облдержадміністрації. У 2012 році, за часів президентства Саакашвілі, Деканоїдзе обіймала в Грузії посаду міністра освіти.

Також Деканоїдзе була ректором Академії МВС Грузії.

В Україну вона приїхала після Революції гідності. Саме Деканоїдзе відповідала за реформу правоохоронних органів та створення нової поліції, яка прийшла на зміну пострадянській міліції.

Що зробила

Хатія Деканоідзе на святкуванні Дня поліції УкраїниХатія Деканоїдзе на святкуванні Дня поліції України

За рік, який Деканоїдзе очолювала Національну поліцію, у всіх областях України стартувала робота нових поліцейських. Хоча треба відзначити, що ці поліцейські не завжди були по-справжньому новими. У багатьох регіонах країни до нової поліції потрапило багато старих міліціонерів, який пройшли сумнівну переатестацію.

Також Деканоїдзе разом з Арсеном Аваковим лобіювала закупівлю для поліції гібридних позашляховиків Mitsubishi Outlander PHEV. Це машини, котрі здатні їздити як на бензині, так й на електричній тязі.

Необхідність закупки таких машин визвала багато питань. Детальніше про це ви можете дізнатися з розслідування «Главкома».

Поки Деканоїдзе керувала поліцією у відомстві сталося декілька резонансних подій: вбивство поліцейських в Дніпрі, вбивство затриманого на Миколаївщині, погоня зі стріляниною та вбивством за BMW. Останній інцидент Деканоїдзе розповіла в інтерв’ю «Главкому».  

Основні факти з біографії

  • Дата народження: 20 січня 1977 року;
  • Місце народження: Тбілісі, Грузія;
  • Освіта: Тбіліський державний університет за спеціальністю «міжнародні відносини»;
  • В електронній декларації за 2015 рік Хатія Деканоїдзе вказала дуже скромні статки: 33 231 гривню, та близько 56 000 грузинських ларі ($22,5 тис.).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: