Кремль зняв санкції з покровителя РПЦ в Україні

Кремль зняв санкції з покровителя РПЦ в Україні
Новинський більше року був під російським санкціями
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Росія зняла санкції з нардепа Новинського

У понеділок, 20 квітня, РФ прибрала зі свого списку санкцій двох українців — народного депутата Вадима Новинського і бізнесмена Андрія Кісельова.

Про це повідомляє російський Інтерфакс.

«Два українських підприємця, до сфери інтересів яких входить металургія, виключені з російського списку санкцій», — йдеться в повідомленні.

Новинський співвласник холдингу Метінвест, а Кісельов пов’язаний з групою УкрМет.

Постанова про це від 20 квітня оприлюднена на російському офіційному інтернет-порталі правової інформації і таким чином набула чинності.

Під згаданим у ній номером 216 у російському санкційному списку версії кінця 2018 року був Кісельов Андрій Миколайович, під номером 358 – Новинський Вадим Владиславович.

Андрій Кісельов, зокрема, є одним із двох кінцевих бенефіціарів (разом із Наталією Кісельовою) ТОВ «Укртрейд компані ЛТД», його також пов’язують із компанією ТОВ «Укр мет», у якій він був записаний як комерційний директор до 2014 року. В попередньому скликанні Верховної Ради Кісельов, офіційно зареєстроване постійне місце проживання якого – в нині окупованому Донецьку, був народним депутатом від «Опозиційного блоку», він досі записаний як уповноважена особа Донецької міської організації всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони», створеної свого часу тодішньою Партією регіонів.

Росія ввела санкції проти них в кінці грудня 2018 року. Санкції передбачали блокування безготівкових грошових коштів, цінних паперів і майна на території Росії. Також заборонялося виводити капітал за межі РФ.

Російський бізнесмен Вадим Новинський, який у 2012 році отримав українське громадянство від Віктора Януковича, завжди був спонсором УПЦ (МП) та її неофіційним куратором. Згодом Новинський очолював кампанію проти отримання Томосу Помісної української церкви. Зокрема у 2018 році він стверджував, що у Константинополі не розглядалося українське питання.

Новинський влітку 2018 року перебував у складі делегації УПЦ Московського патріархату, яка тоді прибула до Стамбулу для зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм. Тоді переговори представників РПЦ в Україні та Вселенського патріархату тривали понад шість годин.

Нагадаємо, що на початку квітня у настоятеля Києво-Печерської лаври, митрополита РПЦ в Україні Павла виявили коронавірус. 

За кілька днів до того Павло провів службу, на якій були присутні очільник РПЦ в Україні Онуфрій, митрополит РПЦ в Україні Антоній (Паканич), олігарх і нардеп Опозиційного блоку Вадим Новинський. Також там був присутній перший заступник глави Офісу президента України Сергій Трофімов, який займається питаннями релігії.

Через декілька днів Новинський отримав позитивний тест на коронавірусну інфекцію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: