Кримський татарин Параламов розповів про тортури ФСБ

Кримський татарин Параламов розповів про тортури ФСБ
Ренат Параламов

Коли Параламов після тортур ФСБ перестав видавати звуки, силовики стали погрожувати, що згвалтують його

Щодо кримського татарина Рената Параламова, якого окупаційна влада в Криму викрала і намагалася схилити до співпраці з ФСБ, застосовували жорстокі тортури, в результаті яких він обмовив себе та інших людей.

Про це Параламов розповів у четвер на прес-конференції в Києві, повідомляє «Укрінформ».

«Щоразу тільки-но я вимагав адвоката, до мене підходив один і той самий чоловік й зі словами «Я твій адвокат» бив мене в груди. Мені сказали, що у мене два вибори: або залишитися здоровим і робити, що скажуть, або втратити здоров'я і все одно робити те, що скажуть. Вони підняли мене, зняли кайданки, відставили руки за спину, обмотали скотчем руки і ноги по коліна, потім поклали обличчям до землі, оголили сідниці і щось зафіксували скотчем на них, після чого я став відчувати, що мене б'є струмом», - почав свою розповідь Параламов, зауваживши, що не отримуючи потрібної відповіді, ФСБшники кожного разу посилювали електричний розряд.

«Було боляче, і врешті-решт я сказав, що згоден відповідати. Тоді вони зняли скотч з мене й посадили, і знову мої відповіді не подобалися, і процедури з електричним струмом тривали... Біль був нестерпний. Я почав кричати», - згадує Параламов.

Дійшло до того, що він знепритомнив, але лікар стверджувала, що Параламов непритомність вдає.

«Після того, як вона (лікар - ред.) виміряла тиск, зробила два уколи та пішла, мене знову скотчем змотали і знову почали бити струмом», - повідомив він.

Коли Параламов перестав видавати звуки, силовики стали погрожувати, що згвалтують його.

«Я перестав кричати й почав просто молитися... Вони знову підняли мене і зрозумівши, що я не видаю звуків, щось желеподібне і холодне крапнули між сідницями і сказали, що зараз мене гвалтуватимуть. Один із них сказав: «Це робитимемо трубою і дротом, потім трубу виймемо і дріт виймемо, і тоді тобі мало не здаватиметься. Якщо не достатньо, дружину приведемо і до родичів прийдемо». Після цього я погодився на всі умови», - розповів він.

В результаті Параламова змусили підписати два протоколи. Згідно з першим, в 2014 році в лісосмузі села Двуріччя він знайшов тротил, патрони, запальні дроти до них і все це сховав у своєму домі в Нижньогірському районі - там, де відбувався обшук. Знайдене він нібито переховав у Сімферополі в районі Мар’їного гаю біля водосховища.

Згідно з другим протоколом, який Параламова змусили підписати, він був членом терористичної організації «Хізб ут-Тахрір». Він «зізнався», що організовував поширення інформації в інтернеті та контактував із членами цієї організації, при цьому декого з них він знав, а декого - ні. 

«Мені сказали, що тепер на нас працюватимеш. По першому протоколу дамо тобі три роки умовно і впродовж трьох років надаватимеш нам інформацію. Якщо ж ти схитруєш або розповіси, ми тебе покараємо. Змусили всі «визнання» сказати на камеру», - розповів Параламов.

Нагадаємо, вранці 13 вересня в кримському селищі Нижньогірське в будинку кримчанина Рената Параламова провели обшук, який силовики назвали «обстеженням і слідчими діями». Адвокат припустив, що «огляд» може бути пов'язаний з релігійною активністю Параламова. За словами очевидців, люди в масках без розпізнавальних знаків на формі відвезли Параламова в невідомому напрямку. Пізніше стало відомо про вилучення книги і ноутбука з дому Параламова.

Параламов вийшов на зв'язок з родичами вдень 14 вересня. Його виявили на автовокзалі Сімферополя.

Пізніше Параламов розповів, що «невідомі катували його, надягали на голову мішок, давали розряди оголеними проводами»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: