Москва заявила США, що не хоче бачити їхніх дипломатів на виборах у РФ

Москва заявила США, що не хоче бачити їхніх дипломатів на виборах у РФ

МЗС РФ відправило США ноту у відповідь на нібито тиск ФБР на російських дипломатів з метою не допустити їх до виборчих дільниць на виборах президента США

Міністерство закордонних справ Росії відправило дипломатичну ноту владі США, повідомивши їй, що присутність американських представників на майбутніх виборах у Росії є небажаною. Про це повідомляє «РИА Новости» із посиланням на заступника глави МЗС РФ Сергія Рябкова.

Раніше офіційний представник відомства Марія Захарова повідомила, що ФБР начебто чинить прямий тиск на дипломатів з метою не допустити їх до виборчих дільниць на виборах президента США. Також, як заявляє МЗС РФ, Держдепартамент США нотою рекомендував російським представникам «самостійно не підходити до виборчих дільниць».

«Ми свої висновки з цього зробили і кілька днів тому попередили офіційним шляхом посольство США в Москві про те, що американській стороні не слід розраховувати на можливість присутності дипломатів представництв США – посольства та генеральних консульств, акредитованих у Росії на виборах, які в подальшому будуть проводитися в Росії», – сказав Рябков.

На уточнююче запитання, якого роду попередження було відправлено американській стороні, Рябков зазначив, що його «було офіційно передано у вигляді документа, у вигляді дипломатичної ноти».

«На майбутніх виборах у Росії незалежно від їхнього рівня і характеру ми не очікуємо появи представників дипломатичних структур закордонних установ США в Росії. Ми вважаємо, що будь-яке їхнє перебування на дільницях у Росії, якщо тільки це не буде пов'язано з участю в тих чи інших узгоджених міжнародних місіях спостереження, – така участь буде небажаною», – заявив російський дипломат.

За словами Рябкова, «тут працює саме принцип взаємності, без якого неможливі жодні нормальні дипломатичні відносини».

«Нас не влаштовують спроби поставити російських представників у ситуацію виправдовування, це абсолютно неприйнятна практика. Питання про те, що ми хочемо дізнатися на виборчих дільницях, американським представникам слід адресувати самим собі. Нас теж дуже цікавить, що вони намагаються дізнатися на наших виборчих дільницях з року в рік протягом десятиліть. Ми зробили свої висновки і вважаємо цю частину нашої досить складної історії відносин зі США останнього часу закритою, повертатися до цього більше не будемо, але примітку на полях, як то кажуть, на майбутнє зробили», – додав заступник голови російського МЗС.

Нагадаємо, сьогодні, 8 листопада, у США відбуваються вибори 45-го президента. Опівночі за місцевим часом у поселенні Діксвілл Нотч (штат Нью-Гемпшир) відкрилися виборчі дільниці та закрилися, щойно всі восьмеро жителів віддали свої голоси. За результатами голосування, кандидат від Демократичної партії Хілларі Клінтон набрала чотири голоси, кандидат-республіканець Дональд Трамп – два голоси.

За двома опитуваннями, оприлюдненими в понеділок, Клінтон випереджає Трампа на 4% серед тих, хто планує взяти участь у виборах, за ще одним опитуванням – на 5%. Шанси Клінтон на перемогу оцінюють у 81%.

За даними фінального опитування Bloomberg, Клінтон на 3% випереджає Трампа.

Як повідомлялося, не менше 43,2 млн американців скористалися правом дострокового голосування на загальних виборах у США, що є рекордним показником.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: