МЗС закликає посилити тиск на РФ через вирок у «справі Хізб ут-Тахрір»

МЗС закликає посилити тиск на РФ через вирок у «справі Хізб ут-Тахрір»

Політв’язні Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов у суді

Фото: Радіо Свобода

Україна і надалі використовуватиме всі можливі політико-дипломатичні важелі для звільнення своїх співгромадян

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з рішенням суду РФ щодо фігурантів бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір» та закликало міжнародну спільноту посилити тиск на Росію.

Про це йдеться на сайті зовнішньополітичного відомства.

«Україна не буде мовчки спостерігати за цією практикою РФ і надалі використовуватиме всі можливі політико-дипломатичні важелі для звільнення своїх співгромадян. Закликаємо міжнародне співтовариство посилити тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму та звільнення незаконно утримуваних громадян України», - зазначили в МЗС.

Також в заяві наголосили, що російське антитерористичне законодавство широко застосовується російською окупаційною адміністрацією для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу.

Нагадаємо, 24 грудня Північно-Кавказький військовий окружний суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок у «справі Хізб ут-Тахрір».

Так, Енвер Мамутов отримав 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Зеврі Абсеітов отримали по дев’ять років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

21 грудня обвинувачені виступили в суді з останнім словом. Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Всі вказували на «політично-вмотивований характер» кримінальної справи.

В інтерв’ю «Главкому» Еміль Курбедінов анонсував, що у разі обвинувального вироку суду, захист буде його оскаржувати, а також звертатиметься до міжнародних інстанцій, зокрема до Європейського суду з прав людини.

Правозахисники вважають кримчан, заарештованих у «справі Хізб ут-Тахрір» політв'язнями, а їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели низку обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. В результаті були затримані і звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Їх підозрюють в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: