На саміті ЄС принизили Україну, а Порошенку зробили «неделікатний натяк» - Медведчук

На саміті ЄС принизили Україну, а Порошенку зробили «неделікатний натяк» - Медведчук
Лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук

В Брюсселі хочуть нарешті побачити результати боротьби з корупцією і демократичних перетворень

Найгірші побоювання Києва виправдалися – на саміті ЄС глави держав-членів Євросоюзу затвердили принизливі для України вимоги, які висунули Нідерланди в якості компромісу для ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Так Віктор Медведчук прокоментував результати саміту в Брюсселі.

«По-перше, Угода про асоціацію, хоч і має на меті «встановити тісні та тривалі відносини з Україною», проте «не надає статусу кандидата на вступ до ЄС, а також не створює зобов'язань присвоєння такого статусу Україні в майбутньому». Отже, крапки над «i» розставлені. По-друге, Угода не містить зобов'язань щодо того, що ЄС або держави-члени забезпечують гарантії колективної безпеки або іншу військову допомогу або підтримку Україні». Київ має визнати: на військову підтримку ЄС розраховувати не доводиться. По-третє, Угода не обмежує право держав-членів ЄС визначати обсяги допуску громадян України на свою територію і не надає українським громадянам права проживати і працювати на території держав-членів ЄС. Ось так виглядає обіцяна євроінтеграторами свобода пересування в Євросоюзі. Про надії вільно пересуватися і працювати у європейських країнах українцям доведеться забути раз і назавжди!» - упевнений лідер «Українського вибору».

Пункт про те, що Угода «не потребує додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів для України», хоча не виключає право кожної держави-члена ЄС визначати характер і обсяг допомоги Україні, на думку Медведчука, дозволить європейцям з легкістю відмовляти Києву у наданні фінансової допомоги.

«Виходить, що Угода про асоціацію з ЄС, яку нам більше трьох років подавали як цивілізаційний вибір України, як райдужну перспективу і мало не панацею від усіх бід, не містить у собі нічого, крім зобов'язань України. Єдине двостороннє зобов'язання, прописане в Угоді, - створення зони вільної торгівлі з ЄС, яка, як показала практика, виявилася дискримінаційною для України, тому що в результаті європейські країни отримують преференції, а ми - лише квоти та обмеження», - робить висновок політик.

Крім того, пункти про боротьбу з корупцією та повагу до демократичних принципів, прав людини та основних свобод, за словами політика, містять для офіційного Києва не надто делікатний натяк на те, що в Брюсселі хочуть нарешті побачити результати боротьби з корупцією і демократичних перетворень.

«Переконаний, невтішні підсумки саміту в Брюсселі змусять замислитися кожного в нашій країні. Який був сенс у підписанні Договору про ЗВТ з ЄС, у зміні зовнішньоекономічного вектора розвитку країни? Євроінтеграторам теж доведеться відповідати на ці питання. Якщо не зараз, то вже у найближчому майбутньому, коли більшість українців остаточно позбудеться євроілюзій і почне мислити так само тверезо і прагматично, як наші європейські сусіди», - впевнений Медведчук.

Раніше глава «Українського вибору» зробив заяву щодо низки ініціатив секретаря РНБОУ Олександра Турчинова, серед яких радикальне посилення економічної блокади Донбасу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: