НАБУ завершило досудове розслідування щодо двох фігурантів «справи Мартиненка»

НАБУ завершило досудове розслідування щодо двох фігурантів «справи Мартиненка»

Екс-нардеп Микола Мартиненко

Фото: Главком

Підозрювані виступали представниками компанії «Bradcrest investment s.a.», задіяної у схемі з закупівлі держпідприємством обладнання за завищеними цінами

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомило, що завершило досудове розслідування щодо двох фігурантів у справі заволодіння коштами держпідприємства «НАЕК «Енергоатом» — так званій «справі Мартиненка». Йдеться про Павла Скаленка і Володимира Святненка.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зазначається, що 16 листопада стороні захисту відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

За даними слідства, підозрювані виступали представниками компанії «Bradcrest investment s.a.», (Панама), задіяної у схемі з закупівлі держпідприємством обладнання за завищеними цінами.

Саме на рахунки цієї компанії переможець тендеру — чеська компанія «Škoda JS» — перерахувала 6,4 млн євро нібито за консультаційні послуги.

Згодом детективи НАБУ з’ясували, що ця сума еквівалентна тій, на яку завищили вартість поставленого «Енергоатомом» обладнання.

Зазначається, що власником (бенефіціаром) «Bradcrest investment s.a.» є екс-народний депутат України Микола Мартиненко.

Крім того, за даними НАБУ, один із підозрюваних, які представляли «Bradcrest investment s.a.», домовлявся з представниками «Škoda JS» про розміри оплати «консультаційних послуг» та укладав необхідні для цього документи. Кошти надходили на рахунки «Bradcrest investment s.a.», відкриттям яких у банках Швейцарії опікувався другий представник цієї компанії.

Зазначені особи певний час перебували в розшуку. Одного з них затримали в лютому, іншого — в жовтні 2018 року. Обом повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України.

Як повідомлялося, Шевченківський райсуд столиці 22 жовтня розпочав розгляд справи щодо екс-нардепа Миколи Мартиненка. Державне обвинувачення у цій справі представляє прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків.

Крім самого екс-нардепа Мартиненка у справі проходять ще п’ятеро обвинувачених: Володимир Богданець, Олександр Сорокін, Сергій Перелома, Руслан Журило та Валерій Васильков, які є посадовцями «Нафтогазу України», «Об'єднаної гірничо-хімічної компанії», «СхідГЗК» та «Ядерного палива».

Раніше повідомлялося, що 1 серпня Апеляційний суд Києва задовольнив звернення екс-депутата Миколи Мартиненка та зобов’язав Шевченківський райсуд Києва почати розгляд по суті справи, в якій фігурує Мартиненко. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: