НАТО створить в Україні центр кіберзахисту

НАТО створить в Україні центр кіберзахисту
Ілюстративне фото

Центр виявлятиме та попереджуватиме кібератаки. Створюють його за гроші цільового фонду кіберзахисту альянсу

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в Україні створюють центр захисту кіберпростору від втручання та злому. У цьому українцям допомагають експерти Альянсу. Центр виявлятиме та попереджуватиме кібератаки. Створюють його за гроші цільового фонду кіберзахисту НАТО, повідомляє прес-служба Альянсу.

«У цей час НАТО допомагає Україні у створенні центру реагування на кіберінциденти, який буде одним із способів допомогти їй впоратися з інцидентами або спробами втрутитися, вторгнутися або зламати їхні кібермережі», - заявив Столтенберг.

«Отже, ми вже надаємо таку допомогу. Я пообіцяв президенту Порошенку, коли він був тут на саміті НАТО, що союзники по НАТО продовжуватимуть надавати підтримку, у тому числі в цільові фонди».

Наймасштабніша кібератака в Україні сталася торік. Низку українських компаній атакували хакери. Вірус на ім'я PetyaA шифрував всю інформацію на жорсткому диску та вимагав перевести 300 доларів у біткоїнах за розшифровку файлів. Так зловмисники замаскували його під програму-вимагач.

Насправді вірус просто знищував усі дані на комп'ютері. Як наслідок, в Україні декілька днів не працювали підприємства, крамниці та банки. Хакери показали, наскільки вразливі стратегічно важливі сектори української економіки до кібервтручань.

Як повідомлялося, 27 червня Україну атакував масовий інтернет-вірус. Жертвами хакерської атаки стали Кабінет міністрів, Міністерство інфраструктури, Ощадбанк, Укргазбанк, Укрсоцбанк, «OTP банк», Укрпошта, «Нова пошта», аеропорт «Бориспіль», WOG, KLO, мережа гіпермаркетів «Епіцентр», Чорнобильська АЕС, «24 канал». У кіберполіції тоді запевнили, що вірус Petya не заволодів приватною інформацією українців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: