Олексій Арестович Військовий експерт

США вирішили провчити Росію

Фото: EPA/UPG

Про ультиматум Вашингтона до Москви

Посол США в НАТО Кей Бейлі Хатчісон попередила Росію, що Сполучені Штати знищать російські заборонені системи крилатих ракет, перш ніж вони будуть задіяні. Вашингтон вважає, що Росія, порушуючи Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, розробляє систему наземного базування, яка дозволить блискавично нанести по Європі ядерний удар. І тому США погрожують знищити ракету, яка загрожуватиме будь-кому із країн-союзників.

Оскільки Хатчісон - посол в НАТО, ця заява носила заспокійливий характер для союзників. США мали на увазі, що знищать російські ракети, якщо вони будуть застосовані. Йдеться про системи протиракетної оборони, а не те, що Сполучені Штати почнуть наносити удари по місцях зберігання цих ракет. Одразу знімаємо питання про якийсь військовий чи збройний конфлікт між Сполученими Штатами та Росією з цього приводу.

Адже як можна знищити ракети, які перебувають на озброєнні в Російської Федерації? Думаю, мається на увазі, що США спроможні знищити ракети при загрозі застосування, при переході до бойових дій. Бо як це зробити іншим чином? Якщо Росія не захоче знищувати ракети, що США зроблять? Нічого. Наносити удари по складах – це вже занадто.

Мова про Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, який був підписаний у 1987 році і передбачав знищення зброї, яка робила дуже напруженою ситуацію в Європі та світі. Це ракети операційно-стратегічного призначення з дальністю до 5,5 тисяч кілометрів. Вони розпочали їх знищувати і навіть доповіли, що нібито знищили. А потім з'ясувалося, що Росія самовільно вийшла з договору і порушила один із головних документів у сфері стратегічного наступального озброєння, що є різким демаршем з точки зору міжнародного права і вкрай недружнім кроком щодо іншої держави-підписанта.

І це далеко не перший договір, який Росія порушила. Тому США, мабуть, вирішили, що досить і що Росію, мабуть, треба провчити. І взагалі системно діяти з цього приводу. Системність полягає в тому, що вони, мабуть, будуть накладати додаткові санкції на Росію за порушення цього договору.

Думаю, що договір не виживе, бо Росія йде на ескалацію і свідомо його порушила. І ці порушення цілком вкладаються в її політику. Не думаю, що дотримання Росією цього договору можливе без радикальних змін у політиці Росії внаслідок, наприклад, усунення Путіна.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: