Партії і кампанії фінансує один із 1500 українців: рух «Чесно» назвав найбагатші політсили

Партії і кампанії фінансує один із 1500 українців: рух «Чесно» назвав найбагатші політсили

За останні два роки близько 20 тисяч українців офіційно профінансували політиків на понад 4 мільярди гривень. Середній внесок — 121 тисяч гривень або майже 5 тисяч доларів США. Такі дані Рух «Чесно» отримав із фінансових звітів партій та кандидатів за 2018 і три квартали 2019 року.

Для порівняння, середній внесок на кампанію з переобрання Дональда Трампа у 2019 році становив 176 $ (близько 4400 грн).

За законом українські партії можуть фінансувати юридичні особи (бізнес або громадські організації) та фізичні особи (звичайні громадяни). Підрахунки показують, що останні роблять це частіше.

image4

Протягом останніх двох років фізичні особи дали 2,4 мільярда гривень партіям і кандидатам на президентських виборах. 

Ще близько 509 мільйонів віддали 281 підприємство та громадська організація. Також, близько півмільярда гривень надійшло на виборчі фонди кандидатів у нардепи

Тобто, партії і кандидати в президенти назбирали близько 4 мільярдів гривень — ця сума рівна річному бюджету, наприклад, міста Вінниця.

Найбільше коштів від фізосіб, 564 мільйона, отримала партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Більше за ВО «Батьківщина» вклав у свою кампанію на виборах президента Петро Порошенко, це було протягом січня-квітня 2019 року. 

Лише в «Аграрної партії України» більше половини суми внесків — від юросіб. Політсилу часто фінансували сільськогосподарські підприємства

Для аналізу «Чесно» взяв фінансові звіти усіх кандидатів на президентських виборах 2019 року (а також партій, які їх висували) та звіти 37-ми політичних партій, які опубліковані на сайті НАЗК чи ЦВК. До списку партій увійшли ті, хто висував свої списки на парламентських виборах 2019 року.  

«Ми фокусувалися на усіх внесках на поточні рахунки центральних офісів партій. До аналізу також потрапили дані із обласних осередків і центрів областей тих партій, які на парламентських виборах 2019 подолали бар’єр у 5%», - повідомили активісти Руху.

Найбільше фізичних осіб-донорів — у «Європейської Солідарності». Їх понад 4,5 тисяч. На другому місці — ВО «Батьківщина», далі — «Сила людей». 

image2_chkrdw1_01

«Проаналізувавши звіти, ми нарахували 19 649 осіб, які давали гроші політикам. Але ця кількість не точна. Похибку створили самі партії. У багатьох звітах є помилки, пропущені або написані абревіатурами імена донорів. В Україні, не враховуючи окупованих територій, мешкає 30,1 мільйона виборців. Таким чином, партії і національні виборчі кампанії фінансує лише один із півтори тисячі виборців, або ж менше 0,07% (сім сотих)», - заявили активісти «Чесно».

Також повідомляється, що у 13 із 37 партій донорів менше за виборців у тисячі разів. До прикладу, лише один з 21 000 виборців «Слуги народу» фінансує партію. І це не дивно, адже на сайті партії немає реквізитів для її фінансування, а найменший внесок становить 20 тисяч гривень. 

Один з 9 000 виборців дає гроші «Опозиційній платформі – За життя» і один із 3 000 — партії «Голос». 

А в шістнадцяти партій кількість донорів менша за кількість виборців у сотні разів. Серед них і лідери за донорами – «ЄС» з «Батьківщиною».

«Такі показники можна пояснити тим, що в Україні загалом відсутня культура фінансування політичних партій. До того ж, процедура здійснення внеску на користь партії чи кандидата була надто складною, і парламент її спростив лише кілька тижнів тому», - пояснили в Русі «Чесно».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: