Покарання за фейкові новини. У Меркель думають, як урятуватися від Путіна

Покарання за фейкові новини. У Меркель думають, як урятуватися від Путіна
Ангела Меркель

Меркель заявила, що російські спецслужби можуть спробувати вплинути на формування громадської думки в передвиборний період у Німеччині

Депутати Бундестагу в середу, 14 грудня, обговорили необхідність ухвалення законопроекту проти фейкових новин. Відповідно до нього за публікацію і репост подібної інформації може загрожувати кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років. Нововведення запропонувала канцлер ФРН Ангела Меркель: вона заявила, що російські спецслужби можуть спробувати вплинути на формування громадської думки у передвиборний період у Німеччині, повідомляє РТ.

Госування за ухвалення відповідного документа відбудеться на наступному засіданні парламенту. Депутати правлячої партії ХДС/ХСС підтримали ініціативу, до них приєдналися члени коаліційної Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН). Представляючи проект, голова ХДС/ХСС Патрік Зенсбург заявив, що не можна недооцінювати небезпеку інформаційних вкидань. «Ті, хто використовує дезінформацію, ставлячи перед собою мету дестабілізацію держави, повинні бути покарані», – сказав він. Зенсбург запропонував карати не лише тих, від кого надходять неправдиві повідомлення, а й тих, хто робить репост відповідних новин, оскільки це можуть бути люди, котрі спеціально поширюють небезпечний контент.

У прес-службі ХДС/ХСС повідомили, що мають намір домагатися посилення покарання за подібні інтернет-злочини. Зокрема, голова комітету з питань внутрішніх справ Німеччини Ансгар Хевелінг заявив, що небезпека впливу на вибори в Німеччині в 2017 році дуже велика. «Досвід президентських виборів у США свідчить про те, що російська сторона може цілеспрямовано використовувати інтернет-вкидання для фальсифікації громадської думки», – зазначив він.

«Однак ідеться про те, щоб кидати за ґрати не звичайних громадян, введених в оману, а тих, хто спеціально поширює помилковий контент», – додав Хевелінг.

Ангела Меркель, пояснюючи на зборах партії, навіщо потрібен проект проти фейкових новин, наголосила, що подібні повідомлення пропагують популізм. «Вони формують ідеальне середовище для радикальних ідей», – сказала канцлер ФРН.

Як повідомлялося, Росія вже розпочала безпрецедентну інформаційну кампанію перед виборами до німецького Бундестагу в 2017 році. Одна з її рис – цілеспрямовані атаки на людей, які виступають проти агресії Росії, зокрема на Ангелу Меркель. Експерти стверджують, що, зокрема, буде запущено фейкові новини, для того щоб облити її брудом у сфері особистого життя. Головне завдання – представити Меркель в образі розпалювальниці війни і політика, який просуває не німецькі, а американські інтереси.

Раніше Європарламент ухвалив резолюцію щодо протидії російським ЗМІ. Резолюція має назву «Стратегічні комунікації ЄС як протидія пропаганді третіх сторін», її запропонувала польський депутат Ганна Фотига.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: