Порада від Антикорупційного агентства: Не хочеш декларувати статки – не йди в депутати і міністри

Порада від Антикорупційного агентства: Не хочеш декларувати статки – не йди в депутати і міністри

Якщо людина обрала шлях держслужбовця, вона повинна знати, що країна покладає на неї певні обов’язки, вважає керівник НАЗК

Керівник Національної агенції з запобігання корупції Наталія Корчак в інтерв’ю «Главкому» заявила: якщо система електронного декларування і ведення відповідного способу життя відлякає від держслужби багатьох людей, то можна сказати, що сама філософія електронного декларування себе виправдає.
«Якщо посадовець не впевнений в собі і в тому, що зможе дати необхідні пояснення, це буде штучне відсіювання. Державна служба є публічною, і людина, яка на неї йде, має розуміти, що кожен її крок повинен бути зваженим – ти не знаєш, коли тебе сфотографують чи які питання зададуть. А говорити про те, що в життя та особистий простір втручаються, – безпідставно. Ніхто не примушує бути високопосадовцем та державним службовцем, але, якщо людина встала на цей шлях, вона повинна знати, що держава покладає на неї певні обов’язки. Декларування – один з них», - вважає керівник НАЗК.
«І навіть коли ми говоримо про те, що будемо викликати особу для дачі певних пояснень, викликає питання: дати пояснення – це її право чи обов’язок? Вважаю, що обов’язок. Електронне декларування – це просто емпірична база даних, яка в подальшому слугуватиме основою для прийняття юридично значимих рішень щодо даної особи. Тому якщо чогось не хочеш – не треба бути депутатом, міністром, просто держслужбовцем», - додала Корчак.
Вона підкреслила, що треба реально усвідомлювати усі ці речі, адже державна служба накладає певну додаткову відповідальність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: