Порошенко збирається денонсувати вже неіснуючі угоди з Росією - Безсмертний

Порошенко збирається денонсувати вже неіснуючі угоди з Росією - Безсмертний

Часткові односторонні зміни міжнародних угод не допускаються без згоди іншої сторони, - експерт

Наміри президента частково денонсувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією є спробою використати це питання у внутрішньополітичних цілях. Цей документ фактично втратив свою дію ще з початком російської агресії в Україні. Таку думку висловив український політик, екс-віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний у коментарі «Главкому».

«Всі ці документи стають нікчемними, бо вони не можуть врегульовувати відносини між сторонами, коли одна із них напала на іншу. В такому разі міжнародне право передбачає автоматичне припинення дії таких угод та розрив дипломатичних відносин», - вважає політик. 

За словами Безсмертного, міжнародне право дозволяє до двосторонніх угод вносити зміни за згодою сторін. Що стосується якихось часткових односторонніх змін, то такі речі не допускаються без згоди іншої сторони. «Більше того, якщо в самому документі передбачена процедура його періодичної зупинки чи запуску, то в міжнародному праві та на практиці взагалі не передбачено в односторонньому випадку фрагментарне внесення змін чи часткова денонсація документу. На практиці, якщо відбувалась денонсація, то повністю», - пояснив він.

«З точки зору міжнародного права і традиції його застосування ситуація мала виглядати таким чином: Договір про дружбу втратив силу, дипломатичні відносини розірвані, а інтереси України по управлінню майном в дипломатичній місії здійснює Швейцарія. Інтереси України у стосунках з Російською Федерацією представляє якась із країн, яка може автоматично набирати цього права, або за згодою української сторони», - пояснив політик.

Безсмертний нагадав, що на сьогоднішній день міжнародними судами і міжнародними організаціями зафіксовано стан війни між Україною та Росією, а український парламент прийняв відповідний закон та декілька постанов, визнавши російську сторону агресором. «За таких умов існування Договору про дружбу і взаємовідносини при визнанні агресії, нечинний. Зараз при режимі конфлікту кожен наступний документ скасовує норми попереднього», - переконаний він.

Безсмертний зауважив, що з точки зору міжнародного права виглядає так, ніби президент фактично «запропонував РФ опрацювати можливість часткової угоди про режим взаємовідносин».

Читайте також матеріал «Главкома» Друг чи ворог? Що дасть Україні скасування частини Великого договору з Росією

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: