Релігієзнавець: у єпископів Московського патріархату тепер не великий вибір

Релігієзнавець: у єпископів Московського патріархату тепер не великий вибір

Єпископам Московської церкви в Україні тепер слід визначитися: або розкол, або…

Єпископам Московського патріархату тепер слід визначитися – чи вони ідуть в розкол разом з Московською патріархією, чи ідуть до Константинополя, отримують Томос і єднаються зі світовим православ’ям. Таку думку висловив в в інтерв’ю «Главкому»  доктор філософських наук, професор, релігієзнавець Олександр Саган.

За словами експерта, вибір не великий: або так, або так. «Думаю, що буде багато таких, що не одразу наважаться на зміну юрисдикції. Вони вивчатимуть ситуацію, зважуватимуть можливості і амбіції», - вважає Саган. І додає, що саме тому для першоієрарха і єпископату помісної православної церкви буде завданням створити у церкві такі умови, щоб кожен єпископ із УПЦ МП «побачив себе» у цій новій церкві.

«Передусім йдеться про позбавлення «московства» і «постмосковства», запровадження соборноправності й українізація церкви, як про це йшлося ще у часи розвитку українського  автокефального руху у 1917-1918 роках», - говорить релігієзнавець.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: