Російські агенти стежили за Скрипалями близько п’яти років

Російські агенти стежили за Скрипалями близько п’яти років

Спецслужби Росії протягом кількох років проводили експерименти з нервово-паралітичною речовиною «Новачок»

Російські спецслужби стежили за Сергієм і Юлією Скрипаль щонайменше п'ять років. Про це йдеться в листі радника британського прем'єр-міністра з нацбезпеки Марка Седвілла до генсекретаря НАТО Єнса Столтенберга, передає Sky News.

Так, згідно з інформацією, з 2013 року адреси електронної пошти Юлії Скрипаль були метою фахівців російської розвідки.

У листі зазначено, що спецслужби Росії протягом кількох років проводили експерименти з нервово-паралітичною речовиною «Новачок», зокрема, з її нанесенням на дверні ручки. Відомо, що через дверну ручку будинку в Солсбері сталося отруєння Скрипалів.

Крім того, згадується в листі й отруєння Олександра Литвиненка в 2006 році.

Раніше, Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Великої Британії щодо речовини, якою отруїли Сергія та Юлію Скрипалів.

Як відомо, 4 березня у британському Солсбері чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною. Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. Це був газ «Новачок».

28 березня стало відомо, що Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною в їхньому будинку в Солсбері.

6 квітня британська розвідка заявила, що нервово-паралітична речовина «Новачок», якою отруїли російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його доньку Юлію, було виготовлено на російській військовій дослідницькій базі у Саратовській області. 

Росія заперечує причетність до отруєння родини Скрипалів у Великій Британії та стверджує, що «Новачок» на її території ніколи не виготовляли.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: