Саміт ЄС не прийматиме рішень щодо санкцій проти РФ - Могеріні

Саміт ЄС не прийматиме рішень щодо санкцій проти РФ - Могеріні
Федеріка Могеріні

Могеріні наголосила, що питання санкцій стосовно Росії, пов'язане з Сирією, - не є питанням для обговорення або прийняття сьогодні рішення

Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні наголошує, що учасники саміту лідерів Євросоюзу не прийматимуть рішень щодо санкцій проти Російської Федерації. Про це вона сказала у Брюсселі перед початком саміту ЄС.

Як зазначила Могеріні, цього вечора відбуватиметься обговорення відносин з Росією. Вона повідомила, що разом з міністрами закордонних справ країн-членів ЄС підготувала підхід, який «заснований на рівновазі між стійкістю та діалогом». Зокрема, за її словами, це стане тим підходом, який «триматиме усіх нас разом», бо Європейський Союз потребує збереження єдності.

Також Могеріні зазначила, що поінформує голів держав та урядів про ситуацію у Сирії. При цьому вона наголосила, що «питання санкцій стосовно Росії, пов'язане з Сирією, - не є питанням для обговорення або прийняття сьогодні рішення, як і не було темою три дні тому на зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі».

Водночас Могеріні сказала, що, «очевидно, що усі варіанти є завжди відкритими». «Але сьогодні робота Європейського Союзу, в першу чергу, зосереджена на терміновості доставки гуманітарної допомоги в Алеппо, збереженні життів та гарантуванні, що дипломатичні канали підтримають режим припинення вогню якнайдовше, доки нам не вдасться дістатися до поранених осіб, та людей, які помирають, а також, щоб створити політичний простір для врегулювання кризи», - наголосила Могеріні.

Нагадаємо, президент Європейської ради Дональд Туск наголосив, що сьогодні на саміті лідерів країн Євросоюзу не очікується прийняття рішень, але ЄС повинен зберігати варіант запровадження санкцій проти РФ через її дії в Сирії.

Водночас прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен заявив, що серед країн-членів Європейського Союзу поки немає єдиної позиції у питанні запровадження санкцій проти РФ через ситуацію у Сирії.

Президент Європарламенту Мартін Шульц висловлює впевненість, що економічні обмежувальні заходи щодо Росії триватимуть, доки не будуть виконані Мінські домовленості.

У Брюсселі в четвер, 20 жовтня, відкривається дводенний саміт ЄС, на якому розглядатимуться три основних питання – міграція, торгівля і відносини з РФ.

Як повідомляє Bloomberg, у проекті заяви за підсумками саміту лідерів ЄС, Євросоюз засуджує атаки сирійського режиму і Росії на цивільне населення міста Алеппо. «ЄС розглядає будь-які варіанти дій, також і обмежувальні заходи, спрямовані проти приватних осіб і організацій, у разі, якщо насильство не припиниться», – цитує проект агентство.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: