Сесія ПАРЄ: учасникам Будапештського меморандуму нагадали про зобов'язання перед Україною

Сесія ПАРЄ: учасникам Будапештського меморандуму нагадали про зобов'язання перед Україною
У 1994 році Україна, США, Росія і Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум)

У ПАРЄ закликають учасників Будапештського меморандуму дотримуватися своїх зобов'язань

Доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи на тему «Політичні наслідки кризи в Україні» Крістіна Зеленкова закликає учасників Будапештського меморандуму дотримуватись свої зобов'язань і захищати Україну при нападі.

Про це вона заявила, представляючи проект резолюції на засіданні ПАРЄ.

«Угоди слід дотримуватися, і всі учасники Будапештського меморандуму 1994 року повинні дотримуватися своїх обіцянок – захищати Україну при нападі», - заявляє вона.

Також Зеленкова зазначила функціонування «нормандського формату».

«Франція, Німеччина роблять усе, завдяки Мінським угодам, для того, щоб забезпечити мир у східній Україні», - сказала вона.

Як повідомлялося, у 1994 році Україна відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу зброї у світі.

Після цього у 1994 році Україна, США, Росія і Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.

Згідно з Меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та чинні кордони України; утримуватися від погрози силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Як відомо, 12 жовтня на сесії ПАРЄ збираються прийняти резолюцію «Політичні наслідки конфлікту в Україні». В ній Парламентській асамблеї Ради Європи пропонується знову засудити незаконну анексію Криму Російською Федерацією і закликати Москву вивести свої війська з України.

Нагадаємо, сьогодні у ПАРЄ заявили, що на окупованому Донбасі немає умов для виборів.

Крім того, група Європейської народної партії (ЄНП), а також консерватори в Парламентській асамблеї Ради Європи не будуть підтримувати зняття політичних санкцій з Російської Федерації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: