Соціолог: українці разом з болгарами і греками найтолерантніші в Європі до побутової корупції

Соціолог: українці разом з болгарами і греками найтолерантніші в Європі до побутової корупції
Соціолог Євген Головаха
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Головаха вважає, що українцям шкодить патерналізм

Українці є другими у Європі за ступенем толерантного відношення до побутової корупції, що випливає з відповідного дослідження. Про це в інтерв’ю «Главкому» розказав соціолог Євген Головаха.

«Наш інститут брав участь в європейському соцдослідженні (понад 30 країн Європи), і в анкеті серед інших, було два запитання. Перше: «Наскільки ви засуджуєте політичну корупцію, топову корупцію?» Україна на почесному другому місці за ступенем суворого осуду. Друге запитання: «А як ви ставитеся до того, щоб вирішити своє питання з допомогу якогось подарунка або невеликий грошової суми?» І тут ми теж на другому місці. Тут ми з болгарами і греками найтолерантніші», - розповів він.

Головаха вважає, що діаметрально протилежне відношення українців до побутової та топ-корупції є наслідком патерналізму.

«Велика біда нашого суспільства — це патерналізм. Це надія на те, що хтось вирішить твої проблеми. І в цьому сенсі у нас і базисний тип особистості підходящий — так званий екстернальний. Це людина, яка вважає, що його життя залежить більше від зовнішніх обставин, ніж від них самих. Таких людей, на жаль, більшість. Тому таке сильне розчарування в президентах. Усі сподіваються, що хтось прийде й вирішить. А він не вирішує. Але потім знову з'являється надія», - сказав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: