Стало відомо, як двоє українських прикордонників потрапили в російський полон

Стало відомо, як двоє українських прикордонників потрапили в російський полон

Голова ДПСУ повідомив, що 10 жовтня відомство передало ФСБ Росії матеріали, які посвідчують особи полонених

Двоє прикордонників Сумського загону, яких зараз утримують під вартою в Росії, були захоплені в полон під час консультативно-представницької зустрічі з колегами з РФ.

Про це пишуть «Українські новини» з посиланням на голову Державної прикордонної служби України Петра Цигикала.

За його словами, прикордонники сусідніх держав постійно проводять такі зустрічі, що є звичайною світовою практикою.

Цигикал припустив, що російські силовики могли і не заходити на територію України, а викрасти українських прикордонників безпосередньо на кордоні.

Він розповів, що в службовому автомобілі викрадених військовослужбовців знайдено верхній одяг, який вони залишили, ідучи на короткострокову консультативну зустріч із російськими прикордонниками.

Голова ДПСУ повідомив, що 10 жовтня відомство передало ФСБ Росії матеріали, які посвідчують особи полонених.

За його інформацією, зараз до процесу повернення заарештованих українців підключено МЗС і Офіс омбудсмена.

З огляду на це, зазначив Цигикал, українська прикордонна служба вирішила обмежити кількість прикордонних консультативних зустрічей із росіянами.

«Ми вирішили обмежити ці зустрічі на рівні керівників (прикордонних служб - ред.), щоб убезпечити менш підготовлений персонал», - повідомив голова відомства.

Також Цигикал припустив, що викрадення українців пов'язане з арештом двох російських прикордонників у Херсонській області 30 червня.

За його словами, наразі російська сторона не заявляла про бажання здійснити обмін.

Напередодні стало відомо, що українських прикордонників, яких схопили ФСБешники, ув’язнили в Росії на два місяці.

Раніше Слобадян заявив, що Інформація про те, що українські прикордонники, яких минулого тижня затримала ФСБ РФ, самі перешли державний кордон, не відповідає дійсності. 

Нагадаємо, 3 жовтня під час моніторингу державного кордону на Сумщині зникли двоє прикордонників. Водночас російські ЗМІ повідомили про затримання ФСБ двох порушників, які назвались прикордонниками Сумського загону.

Російська сторона поінформувала, що затримала двох українців, які заявили, що є військовослужбовцями Державної прикордонної служби України, і попросила надати відповідні документи, які підтвердили б цих осіб.

4 жовтня перший заступник голови ДПСУ Василь Серватюк повідомив, що найближчим часом планується проведення прикордонно-представницької зустрічі, «в результаті якої очікуємо, що буде здійснено повернення українських прикордонників і за результатами розслідування з'ясовано причину їх затримання».

У п’ятницю, 6 жовтня, стало відомо, що до українських прикордонників, яких затримала російська ФСБ, не пускають дипломатів.

Прокуратурою Сумської області за фактом зникнення двох співробітників відділу прикордонної служби «Зноб-Новгородське» Сумського прикордонного загону розпочато кримінальне провадження. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: