Стокгольмський арбітраж завершив слухання у справі «Нафтогаз» vs «Газпром»

Стокгольмський арбітраж завершив слухання у справі «Нафтогаз» vs «Газпром»

У «Нафтогазі» кажуть, що аргументи українських юристів були переконливі

У вівторок, 10 жовтня, Стокгольмський арбітраж завершив слухання щодо спору «Нафтогазу України» та «Газпрому». Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Аргументи наших юристів, експертів та свідків були переконливі. Так що є позитив...», - написав він.

Нагадаємо, слухання у Стокгольмському арбітражі розпочалися 9 жовтня.

«Оскільки «Нафтогаз» і «Газпром» не змогли дійти згоди щодо імплементації окремого рішення (Separate Award), прийнятого арбітражним трибуналом у червні цього року, тепер трибунал має розглянути позиції сторін і прийняти відповідні рішення», - повідомляв Вітренко.

Він повідомив, що наразі установлений граничний термін винесення рішень арбітражу як по контракту на купівлю-продажу газу, так і по контракту на транзит газу - кінець листопада цього року.

«По контракту на транзит газу ми зокрема вимагаємо привести контракт у відповідність до європейського та українського енергетичного законодавства, переглянути (в тому числі ретроспективно) тариф у відповідності до європейських умов тарифоутворення, а також виплатити нам компенсацію за недоотримані доходи від транзиту. Мова йде про компенсацію від декількох мільярдів доларів до суми, яка значно перевищує 10 млрд дол. (кожен день сума збільшується на недоотримані доходи за цей період)», - розповів Вітренко.

Нагадаємо також, що у вересні цього року НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній «Чорноморнафтогаз», «Укртрансгаз», «Лікво», «Укргазвидобування», «Укртранснафта» і «Газ України», подали до трибуналу, сформованого при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних захопленням Російською Федерацією активів групи в АР Крим.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: