У Стокгольмі починаються слухання у справі «Нафтогаз» vs «Газпром»

У Стокгольмі починаються слухання у справі «Нафтогаз» vs «Газпром»

Стокгольмський арбітраж має винести рішення до кінця листопада 2017 року

Сьогодні, 9 жовтня, у Стокгольмському арбітражі починаються слухання щодо спору «Нафтогазу України» та «Газпрому». Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Оскільки «Нафтогаз» і «Газпром» не змогли дійти згоди щодо імплементації окремого рішення (Separate Award), прийнятого арбітражним трибуналом у червні цього року, тепер трибунал має розглянути позиції сторін і прийняти відповідні рішення», - написав він.

Вітренко нагадав, що у своєму окремому рішенні, арбітраж зокрема:

а) повністю і остаточно відмовив «Газпрому» у задоволенні позовних вимог щодо оплати «Нафтогазом» сум, нарахованих «Газпромом» у відповідності до положення контракту «бери або плати»;

б) визначив принцип, за яким це положення має бути змінено на майбутнє;

в) визнав право «Нафтогазу» на перегляд контрактної ціни та приведення її до рівня цін на європейському ринку (визначеному хабі) з квітня 2014 року, а також отримання від Газпрому компенсації за переплату.

Сторони мали шляхом переговорів спробувати узгодити зміни до контракту, які б дозволили зокрема:

і) реалізувати на майбутнє (з дати винесення нового рішення арбітражу і до закінчення контракту у 2019 році) визначений арбітражем принцип щодо положення «бери або плати»;

іі) обрати конкретний тип контракту на визначеному арбітражем газовому хабі, до якого зробити індексацію (прив‘язку) у формулі ціни (замість нафтопродуктів), і здійснити перерахунок за новою ціною (нижчою за стару ціну) з квітня 2014 року (визначити різницю між тим скільки вже заплатив «Нафтогаз» і скільки він мав заплатити за новою ціною).

Вітренко зазначив: «Нічого платити за позовними вимогами «Газпрому» щодо «бери або плати» нам точно не потрібно - це остаточне (хоча і «окреме») рішення арбітражу».

Він нагадав, що позовні вимоги «Газпрому» за цим пунктом перевищували 40 мільярдів доларів і збільшувалися щодня.

Вітренко повідомив, що наразі установлений граничний термін винесення рішень арбітражу як по контракту на купівлю-продажу газу, так і по контракту на транзит газу - кінець листопада цього року.

«По контракту на транзит газу ми зокрема вимагаємо привести контракт у відповідність до європейського та українського енергетичного законодавства, переглянути (в тому числі ретроспективно) тариф у відповідності до європейських умов тарифоутворення, а також виплатити нам компенсацію за недоотримані доходи від транзиту. Мова йде про компенсацію від декількох мільярдів доларів до суми, яка значно перевищує 10 млрд дол. (кожен день сума збільшується на недоотримані доходи за цей період)», - розповів Вітренко.

Нагадаємо також, що у вересні цього року НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній «Чорноморнафтогаз», «Укртрансгаз», «Лікво», «Укргазвидобування», «Укртранснафта» і «Газ України», подали до трибуналу, сформованого при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних захопленням Російською Федерацією активів групи в АР Крим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: