«Нафтогаз» подав до Гаазького трибуналу позов до Росії на $5 млрд

«Нафтогаз» подав до Гаазького трибуналу позов до Росії на $5 млрд

«Нафтогаз» вимагає від РФ відшкодування збитків, заподіяних захопленням Росією активів в окупованому Криму

НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній «Чорноморнафтогаз», «Укртрансгаз», «Лікво», «Укргазвидобування», «Укртранснафта» і «Газ України», подали до трибуналу, сформованого при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних захопленням Російською Федерацією активів групи в АР Крим.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Збитки групи «Нафтогаз» у результаті окупації Криму на сьогодні оцінюються експертами в суму близько 5 млрд доларів, заявляє компанія.

У «Нафтогазі» повідомили, що суд може винести рішення у цій справі до кінця 2018 року.

У жовтні 2016 року «Нафтогаз» і його дочірні компанії ініціювали це арбітражне провадження відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій.

У квітні минулого року голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявляв, що компанія подала позов проти Росії в міжнародний арбітраж про відшкодування збитку за втрату своїх активів в Криму. Тоді вартість активів компанія оцінювала не менше ніж в 3 млрд доларів.

Для забезпечення захисту прав та інтересів групи в цьому процесі «Нафтогаз» залучив міжнародну юридичну компанію Covington & Burling LLP. Вона має позитивний досвід захисту інтересів клієнтів в процесах проти РФ і російських державних компаній, зазначили в «Нафтогазі».

«Нафтогаз» у 2015 році оцінював свої кримські активи - 15 родовищ нафти і газу, три перспективні площі покладів нафти і газу, Глібовське підземне газосховище, магістральні газопроводи, 43 газорозподільні станції - в 590 млн доларів.

Приблизно в таку ж суму компанія оцінювала упущену вигоду через втрату близько 2 млрд кубометрів річного видобутку газу в Криму.

Крім того, «Нафтогаз» вимагає повернути дві морські бурові установки, на які він у 2011 році видав «Чорноморнафтогазу» кредит в розмірі 800 млн доларів, а також газ, що зберігався у Глібівському ПСГ.

Через окупацію Криму Росією українські компанії вже подали сім позовів щодо захисту інвестицій проти РФ. Свої позови подали «Укрнафта», Ощадбанк, Ігор Коломойський і Аеропорт «Бельбек», Приватбанк, «Лугзор», компанія «Стабіл», «Еверест».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: