Суд відпустив одного з організаторів кібермережі Avalanche - ЗМІ

Суд відпустив одного з організаторів кібермережі Avalanche - ЗМІ
Судове засідання

Хакера шукали правоохоронці 30 країн упродовж 4 років

Жовтневий районний суд Полтави відпустив підозрюваного в кіберзлочині Геннадія Капканова, якого затримали 30 листопада під час міжнародної спецоперації з ліквідації кібермережі Avalanche.

Про це повідомляє сайт «Полтавщина».

«Райсуд Полтави відмовився дати дозвіл на арешт підозрюваного у кіберзлочинах Геннадія Капканова, якого протягом 4 років шукали правоохоронні органи 30 країн світу», - пише видання з посиланням на власні джерела.

Як зазначається, 1 грудня суд розглянув клопотання прокурора, який просив для підозрюваного 40 діб тимчасового арешту. Аргументував він це тим, що справа міжнародна, тому Капканова треба тримати під арештом, щоб потім передати іншій країні. Слідчий суддя Лариса Кулешова не задовольнила клопотання прокурора. Вона пояснила це тим, що Капканов є громадянином України, а згідно із законом, за такі злочини українців не видають іншим країнам.

Затримання Капканова було частиною міжнародної спецоперації, яка координувалася з офісу Європолу в Гаазі. Розслідування цієї справи проводила німецька поліція у співпраці з правоохоронними органами 30 країн світу. Йому інкримінують 1152 злочини, якими він завдав збитків на 6 млн євро. За європейськими законами йому загрожує 10 років позбавлення волі.

За словами в.о. голови Нацполіції України Вадима Трояна, головний організатор кібермережі був затриманий саме в Полтаві. Його збиралися або судити в Україні, або передати Німеччині.

Під час затримання в Полтаві кіберзлочинець вчинив збройний опір поліцейським із застосуванням автомата Калашникова. У нього провели обшук і вилучили комп'ютерну техніку, близько 72 тисяч доларів США, флеш-накопичувачі, жорсткі диски, вай-фай антени направленої дії, мобільні телефони, сім-картки українських та закордонних мобільних операторів, фінансову документацію. Також вилучено банківські картки українських та іноземних банків і кілька паспортів на ім’я затриманого.

Зловмисника затримали в порядку ст. 208 КПК України та помістили до ІТТ. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) і ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Крім того, молодикові оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу України. Нею передбачено відповідальність за опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві.

Троян розповів, в спецоперації з затримання хакерів «Avalanche» брали участь 180 оперативників, було опрацьовано більше 130 тисяч гігабайт інформації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: