Мільярд для Микитасів: «Енергоатом» нарешті прокоментував результати скандального тендеру

Мільярд для Микитасів: «Енергоатом» нарешті прокоментував результати скандального тендеру
Нардеп Максим Микитась

У енергогенеруючій компанії не помічають той факт, що фірми, які змагались за право будувати ядерне сховище, пов’язані між собою

У «Енергоатомі» не бачать жодних порушень при проведенні тендеру на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива  (ЦСВЯП) для трьох українських АЕС. Про це йде мова у відповіді «Енергоатома» на запит «Главкома».

Напередодні «Главком» повідомляв, що в тендері на суму майже на мільярд гривень перемогла компанія «СК Укрбудмонтаж», яка належить Наталії Микитась, дружині одіозного забудовника та народного депутата Максима Микитася. Варто сказати, що всі учасники тендерних змагань (окрім переможця, це ще ПрАТ «Укренергомонтаж» і корпорація «Укртрансбуд») походять від однієї компанії - «Укрбуд», президентом якої був Микитась. Ця інформація підтверджується на офіційному сайті корпорації «Укрбуд».

Як зазначали «Главкому» і в Мінекономрозвитку, і в Антимонопольному комітеті, повну відповідальність за чесне проведення тендерних торгів ці відомства покладають на тендерний комітет «Енергоатому».

Зазначимо, що згідно зі статтею 17 Закону «Про публічні закупівлі» однією з підстав відхилення тендерної пропозиції учасника є його пов’язаність з іншими учасниками процедури закупівлі або з особами замовника, визначеними відповідальними за проведення процедур закупівель.

У зв’язку з цим «Главком» звернувся до керівництва «Енергоатому». Менеджмент компанії запитали:

  • чи є «СК Укрбудмонтаж» – переможець тендеру на закупівлю послуги з будівництва ЦСХОЯТ – афільованою структурою з іншими учасниками тендеру (ПрАТ «Укренергомонтаж», корпорацією «Укртрансбуд»), а також з Українською державною будівельною корпорацією «Укрбуд»?
  • чи перевіряв «Енергоатом» учасників згаданого відкритого тендеру на  афільованість?.

«Енергоатом» відповів на запит «Главкома» так, що жодним чином не торкнувся головної проблеми - афільованості усіх трьох учасників тендеру, що є головною ознакою змови. «Закупівля здійснювалась згідно з принципами добросовісної конкуренції серед учасників, максимальної економії  та ефективності, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, недискримінації учасників, об’єктивної та неупередженої  оценки тендерних пропозицій, запобігання корупційним діям і зловживанням», - стверджують представники державної компанії у відповіді на запит.

Також у відповіді на запит зазначено, що для оскарження положень тендерної документації, передбачена можливість подання скарг до органу оскарження через електронну систему закупівель ProZorro. «По даній закупівлі скарги до електронної системи закупівель ProZorro не надходили», - втішені у «Енергоатомі». Там переконані, що компанія Микитася виграла тендер чесно. 

Нагадаємо, що одіозний нардеп Максим Микитась є колишнім президентом компанії «Укрбуд». В 2014-му році обрався в Київську міськраду за списками «Удару–Солідарності», де отримав місце заступника голови комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Згодом Микитась взяв участь у довиборах на окрузі № 206, які було призначено через те, що минулого переможця Владислава Атрошенка з БПП було обрано мером Чернігова. Його було обрано народний депутатом. Нещодавно скандальний депутат увійшов до провладної групи парламенту «Воля народу».

Як відомо, вартість проекту будівництва ядерного сховища зросла майже в дев’ять разів – зі $148 млн в 2009 році до нинішніх $1,4 млрд, з чим категорично не згоден НКРККП в особі її керівника Дмитра Вовка. За його даними, рішення про шалене зростання вартості проекту уряд ухвалював без погодження з Регулятором, якому таки доведеться перекласти на пересічних українців витрати на будівництво – кошти будуть відшкодовуватися з тарифу на атомну електроенергію, тому її подорожчання невідворотне.

Детальніше читайте у матеріалі «Главкома»: Чорнобильська зона - Ельдорадо для сімейства Микитасів (оновлено)

 

 

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: