У декларації саміту НАТО зафіксовано, що Росія є загрозою Альянсу – військовий експерт

У декларації саміту НАТО зафіксовано, що Росія є загрозою Альянсу – військовий експерт

Організація НАТО чітко назвала, які злочини зробила Росія

Цьогорічна декларація саміту НАТО, що відбувся у Брюсселі 11-12 липня, зафіксувала, що Росія є головною загрозою Альянсу. Але водночас  НАТО випрацювала інструменти протидії цій загрозі. Такі оцінки дав заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєнь з міжнародних питань Михайло Самусь під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«За моїми оцінками декларація саміту НАТО цього річ є найбільш відвертою що стосується заноз. Вперше після закінчення «холодної війни» ця загроза була так чітко сформульована. Окрім загальних фраз була вказана конкретика. Наприклад, Росія була названа головною загрозою Альянсу», - говорить Самусь.

Організація НАТО чітко назвала, які злочини зробила Росія.

«НАТО чітко назвала, які злочини зробила Росія, а саме: анексія Криму, військова інтервенція в Донецькій та Луганській областях, шляхом введення військ та найманців, незаконне розміщення російських військ на території Грузії, України, Молдови, визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії, втручання у виборчі процеси та суверенітет країн НАТО, в тому числі в Чорногорії, дискримінація кримських татар, застосування тортур та переміщення українських громадян до в’язниць Росії, поширення дезінформації, здійснення кібератак», - продовжує військовий експерт.

Окрім того, у декларації Росію офіційно на рівні НАТО звинуватили в атаці з використанням військової нервово-паралітичної речовини у Солсбері, офіційно звинуватили у вбивстві пасажирів МН17, звинуватили у руйнації договору про ліквідацію ракет середньої малої дальності через розгортання наземних крилатих ракет 9м729.

НАТО нарешті після 4,5 років продовження російської агресії вийшло на той рівень, коли вона усвідомила проблеми і загрози з Росією.

«У той же час проблемою НАТО залишається, те організація не може сформулювати інструментів та стратегію як протидіяти і як примусити Росію стати в русло міжнародного права, як примусити Росію виправити ті помилки, які вона наробила. Ключова фраза: НАТО не хоче протистояння з Росією і не становить загрози для Росії. Тобто після цих слів ми бачимо логічну помилку в розумінні НАТО свого призначення і ситуації в світі. Оскільки, якщо ви називаєте Росію головною загрозою НАТО і звинувачуєте її в злочинах, треба запропонувати інструменти як Росію примусити понести покарання. Натомість НАТО заявляє, що вона не буде йти на ескалацію і протистояння, а це означає, що НАТО не буде примушувати Росію відійти від своєї політики», - підсумував Самусь.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: