У Національній інвестраді пояснили плюси енергетичних формул

У Національній інвестраді пояснили плюси енергетичних формул
Керівник офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів

Було дуже багато депутатів, які хотіли в закон «Про ринок природного газу» повернути норму закону «Про засади функціонування ринку газу», - Ковалів

До затвердження прозорих формул визначення вартості енергоресурсів паралельно існувало фактично дві ціни: ціна українського виробника і вільна (ринкова) ціна. Це дозволяло маніпулювати цінами і отримувати дивіденди зацікавленим особам. Про це заявила Юлія Ковалів, керівник офісу Національної інвестиційної ради, на круглому столі «Енергетика в Україні: європейські перспективи».

«Я дуже добре пам'ятаю ту дискусію, коли, власне, перейшли до питання становлення цін на газ. Ми мали великі дискусії, взагалі з підходом до чого прив'язуватися. На скільки я пам'ятаю, було дуже багато депутатів, які хотіли в закон «Про ринок природного газу» повернути норму закону «Про засади функціонування ринку газу». Було фактично дві ціни на газ. Одна ціна для української державної компанії і виробника, а інша ціна - вільна», - зазначила Ковалів.

За словами глави інвестиційної ради, принцип імпортного паритету сьогодні поширюється і на нафту. Ціна нафтопродуктів, частина яких видобувається і переробляється в Україні, продається за ринковими цінами відповідно до котирувань Plats Europe з урахуванням доставки. «Фактично трейдери формують цю ціну. Ця ціна чи то румунського, то чи білоруського заводу, то чи австрійського, хтось возить із Азербайджану. Вони беруть (ціну, - ред.) З доставкою в Україну. Це той ліквідний ринок. Хоча і у нас є своя видобуток нафти і своя переробка нафти», - сказала Юлія Ковалів.

За аналогічним принципом імпортного паритету формуються не тільки ціни на енергоресурси. Наприклад, зерно всередині України, яка є експортером цієї продукції (на відміну від дефіциту газу, нафти та вугілля) продається за тими ж цінами, що і на експорт. «Ми великий експортер зерна. Але сьогодні наші хлібокомбінати і всі виробники зерна продають його за такими ж цінами, яким і експортують. Це зерно йде на світовому ринку, це і є ринкова ціна», - заявила вона.

Юлія Ковалів підкреслила, що, в разі ручного регулювання цін, помилка НКРЕКУ, яка ці ціни встановлює, може коштувати дуже дорого як ринку енергетики, так і економіці в цілому.

Нагадаємо, в 2016 році за ініціативою міжнародних організацій і донорів України почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 КМУ прийняв постанову №315, яким зрівняв ціни на газ для промисловості і населення. Цим же рішенням визначено формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону. 3 березня 2016 НКРЕКУ прийняв постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію базується на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт. На думку експертів і міжнародної спільноти, ринкова ціна на вугілля і газ на основі імпортного паритету, яка передбачена формулами Дюссельдорф + і Роттердам +, дозволяє забезпечити інвестиції у вітчизняний видобуток енергоресурсів.

 

 

 

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: