Віце-прем'єр: Правоохоронці не знайшли порушень в «Роттердам +»

Віце-прем'єр: Правоохоронці не знайшли порушень в «Роттердам +»

Якщо немає зауважень навіть у правоохоронних органів, значить у формулі «Роттердам +» немає порушень, - Кістіон

Відсутність конкретних юридичних наслідків розслідувань Генеральної прокуратури і НАБУ щодо формули «Роттердам +», свідчить про її законність. Про це заявив віце-прем'єр з питань енергетики Володимир Кістіон в інтерв'ю «Економічній правді».

«Якщо немає зауважень навіть у правоохоронних органів, значить у формулі «Роттердам +» немає порушень», - заявив він.

Володимир Кістіон підкреслив, що сьогодні ціна вугілля за формулою «Роттердам +» нижче поточної вартості вугілля на європейському хабі в зв'язку з тим, що ціна розраховується як середня за 12 місяців. Тому дискусія навколо скасування вартості логістики, яка закладена у формулі, не може бути актуальною.

«Це питання не дуже актуальне, тому що ціна на вугілля, закладена у вартість електроенергії, набагато нижча вартості вугілля в хабі. Для прикладу: сьогодні в оптовій ринковій ціні електроенергії ціна вугілля закладена на рівні $66 за тонну, а реальна ціна в хабі з літа - $86 за тонну», - сказав віце-прем'єр.

За словами віце-прем'єра, критики поточної методики розрахунку вугілля «Роттердам +» не пропонує жодних альтернатив. «Припустимо, завтра формулу скасують. З якої величини визначати ціну на вугілля для визначення вартості електроенергії? У Ахметова одна ціна на вугілля, в «Донбасенерго» - інша. Що взяти за основу?», - зазначив він.

Відповідаючи на запитання щодо справедливості єдиної державної політики ціноутворення на енергоресурси (формули «Роттердам +» і «Дюссельдорф +»), Кістіон підкреслив їх економічну обґрунтованість. Він заявив, що Україна взяла на себе зобов'язання, що ціна на газ для побутових споживачів повинна відповідати імпортному паритету, уряд буде виконувати ці зобов'язання.

Нагадаємо, в 2016 році за ініціативою міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким зрівняв ціни на газ для промисловості і населення. Цим же рішенням визначено формулу ціни на газ, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону. 3 березня 2016 року НКРЕКУ прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA («Роттердам») + доставка в український порт.

Нагадаємо, НАБУ проводить досудове розслідування кримінального провадження щодо законності застосування формули розрахунку ціни на вугілля «Роттердам +». 17 серпня 2017 року співробітники НАБУ прийшли з обшуками до регулятора комунальних тарифів (НКРЕКУ), проте ніяких офіційних звинувачень не було пред'явлено. Крім того, найближчим часом, за повідомленням самого органу, НАБУ планує вивчить ситуацію з законність використання формули розрахунку ціни на газ «Дюссельдорф +».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: