У Польщі назвали причину напруження стосунків з Україною

У Польщі назвали причину напруження стосунків з Україною
Віце-міністр МЗС Польщі Бартош Ціхоцький
Фото: twitter.com/b_cichocki

«Хтось злякався, що результати польських пошукових робіт і ексгумацій псуватимуть міфологію УПА»,

Причиною напруження між Польщею і Україною є відсутність у України політичної волі для вирішення конфліктних питань. Таку думку висловив віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький в інтерв’ю агентству PAP.

Він визнав, що діалог з Україною у сфері історичних питань пробуксовував вже давно. Зокрема, не було прогресу у питаннях повернення культурних цінностей, ускладнено процес відновлення польських пам`ятних знаків, цвинтарів, а також у питаннях власності римсько-католицької громади, доступу українських поляків до освіти національною мовою.

«Ми до цього часу розмовляли про ці питання за закритими дверима, беручи за добру монету аргументи щодо браку грошей, формально-правові перешкоди, компетенції тощо. Але коли українська сторона відкинула представлену у Києві 23 жовтня конструктивну пропозицію віце-прем`єр-міністра Пьотра Ґліньського стосовно визначення механізму врегулювання історичних питань, ми зрозуміли, що в Україні немає не фінансових засобів чи правових норм, а політичної волі», - сказав віце-міністр закордонних справ.

На його думку, це засвідчило, що Україна сприймає Польщу виключно інструментально, «що ніхто не задумується над нашою пам`яттю і чутливістю».

Він також наголосив на проблемі «героїзації УПА», і нагадав про цьогорічне рішення  Українського Інституту Національної пам`яті про заборону на проведення пошуків і ексгумацій останків польських жертв воєн і конфліктів на території України. За словами Ціхоцького, це рішення пояснювали демонтажем в Грушовичах пам`ятника Українській Повстанській армії. «Проте в мене склалося враження, що це було тільки приводом, який використали кола, що просувають в громадському просторі України ідеологізований імідж УПА, де немає місця для відповідальності цього формування за участь у Голокості та геноциді поляків. Просто хтось злякався, що результати польських пошукових робіт і ексгумацій псуватимуть міфологію УПА як незалежницького зриву, і тому було використане рішення властей ґміни Стубно», - сказав він.  

Польський чиновник також згадав факт «кричущого фальшування історії Другої Речі Посполитої за підтримки українського уряду». За його словами, на Верецькому перевалі у присутності представників державної влади було відкрито збудований за державні кошти меморіальний комплекс, присвячений 600 членам Карпатської Січі, розстріляних начебто відділом Корпусу Захисту Прикордоння у березні 1939 року. «Пам`ятна дошка інформує про масове вбивство руками «польських і угорських окупантів». Таке звинувачення не знаходить підстав у наукових дослідженнях», - зазначив він.

Нагадаємо, раніше видання Dziennik з посиланням на свої джерела повідомило, що голові Українського інституту національної пам'яті Володимиру В’ятровичу заборонено в’їзд до Польщі. 

Також, за даними цього польського видання, Міністерство закордонних справ Польщі готує список українців, яким буде заборонено в'їзд до країни

Польща офіційно не підтвердила введення заборони на в'їзд В'ятровичу.

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польща не розкриває, кому, якій кількості осіб та з якої сфери люди оголошені персонами нон ґрата, тільки підкреслив, що «цей список надто короткий».

Також читайте матеріал «Главкома»: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: