Україна направила звернення до ООН щодо незаконних виборів РФ в Криму

Україна направила звернення до ООН щодо незаконних виборів РФ в Криму

Проведення РФ президентських виборів в окупованому Криму порушує Статут ООН

Україна направила генсеку ООН, голови Радбезу і всім делегаціям країн-членів офіційні листи, в яких йдеться, що проведення РФ президентських виборів в окупованому Криму порушує Статут ООН. 

«Маю честь справжнім листом передати Резолюцію Верховної Ради України за її зверненням до міжнародного співтовариства у зв'язку з організацією незаконних виборів президента РФ на тимчасово окупованій території України в АР Крим та місті Севастополі», – йдеться у листі за підписом постійного представника України при ООН Володимира Єльченка.

Також лист містить заяву МЗС України щодо вирішення окупаційної адміністрації півострова провести незаконне голосування у Криму.

Послання адресоване генеральному секретарю ООН Антоніу Гутерришу, а також голові Ради Безпеки, постійного представника Нідерландів при ООН Карелу ван Остерому.

«Буду вдячний вам за сприяння в поширенні цього листа та його додатків у якості документа Генеральної Асамблеї відповідно до підпункту (а) пункту 34 Порядку денного 72-ї сесії, а також у Раді Безпеки ООН», - йдеться в листі.

1521255460-3574

Як повідомили в українській місії, інший документ подібного змісту був також адресований делегаціям всіх країн-членів ООН.

Нагадаємо, на початку березня Верховна Рада прийняла резолюцію, в якій визнала намір РФ незаконно провести 18 березня вибори в АРК порушенням Конституції та законодавства України, основних принципів та норм міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму 1994 року, резолюції Генасамблеї ООН про територіальну цілісність України від 27 березня 2014 року (№68/262), інших міжнародно-правових актів.

У зверненні також наголошується на необхідності не допустити «дій, які б могли заохотити органи влади та окупаційну адміністрацію РФ до порушення суверенітету України, а також прав і свобод людини на тимчасово окупованій частині її території».

При цьому, документ містить заклик «застосувати додаткові санкції проти представників органів влади та окупаційної адміністрації РФ» в разі проведення незаконного голосування.

1521255447-2816

Раніше, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що росіяни не зможуть проголосувати за президента Росії на території України. 

Нагадаємо, на окупованому Росією півострові кримських татар, які працюють в бюджетній сфері, агітують брати участь в роботі виборчих комісій на майбутніх виборах президента Росії 18 березня.

Раніше росЗМІ повідомляли, що на президентських виборах в РФ Путін може проголосувати в окупованому Севастополі.

Крім того, Верховна Рада України ухвалила Постанову про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України – в АР Крим та Севастополі (№7546). За неї проголосували 255 народних депутатів.

Також повідомлялося, що Європейський Союз не визнає проведення президентських виборів Росією на окупованому Кримському півострові. 

Читайте також матеріал «Главкома»: Путовибори у Севастополі. Чому хвилюється окупаційна адміністрація

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: