Умеров: Діти у кримськотатарській школі в Криму замість російського малюють український прапор

Умеров: Діти у кримськотатарській школі в Криму замість російського малюють український прапор
Фото з відкритих джерел

Три заготовані графи для російського прапору кримські діти у зошиті замальовують жовтим і блакитним

Кримськотатарська школа — чи не єдине середовище, де хоч якось оберігають малу групу людей від згубного впливу російської пропаганди. Про це зазначив у інтерв’ю «Главкому» один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров., якого наприкінці жовнтня звільнили з-під варти у Криму.

«Мої внуки ходять в школу, — говорить Умеров. — Вона продовжує називатися кримськотатарською тому, що у ній навчаються кримські татари. Статус її вже змінили, це звичайна російська школа з вивченням кримськотатарської мови. Але в ній вчителі та учні - кримські татари. І ось це середовище дозволяє хоч якось оберігати цю малу групу людей від згубного впливу російської пропаганди».

Умеров розповідає, що коли у школі дітям на уроці дають завдання розфарбувати прапор, їм доводиться це робити на заготовках, де стяг розділено на три графи. «Дітки його роблять жовто-блакитним, тобто замальовують, наче там дві графи. — говорить Умеров. — Був навіть випадок, коли мала прийти перевірка із районного відділу освіти, вчитель попросив дітей намалювати російський прапор, але це вчителю не вдалося».

Нагадаємо: 27 вересня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерова — два роки колонії-поселення.

У 2016 році слідчі ФСБ Росії порушили проти Ільмі Умерова кримінальну справу. Його звинувачують за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до сепаратизму). 

25 жовтня стало відомо, що заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, росіяни видали Туреччині.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України (фракція БПП) Рефат Чубаров заявив, що двох заступників голови Меджлісу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині, тому що Кремль пішов назустріч проханню Ердогана.

Президент Петро Порошенко подякував лідеру Туреччини Реджепу Ердогану за його зусилля у звільненні засуджених.

Повну версію інтрев'ю з Ільмі Умеровим читайте тут: Ільмі Умеров: ФСБ переконувала мене, що Джемілєв і Чубаров розкошують у Києві, а я житиму у камері

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: