Умеров розказав, що ФСБ погрожувала запроторити його до колонії у Заполяр’ї

Умеров розказав, що ФСБ погрожувала запроторити його до колонії у Заполяр’ї
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров
Фото: Главком

Ільмі Умеров розповів про «шантаж радянського типу» з боку ФСБ

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров розповів в інтерв’ю «Главкому», що під час перебування під підпискою про невиїзд в Криму до нього приходили два співробітники ФСБ, які пропонували написати листа президенту РФ з проханням про помилування.

«Щодо зустрічі з ФСБ і їх пропозиції написати лист (Путіну – «Главком»). Моя донька і дружина були присутніми під час цієї розмови. Ми всі, хто був вдома у цей момент, разом із ними розмовляли. Потім вони почали нас шантажувати тим, що «Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров живуть, розкошуючи у Києві, а ви перебуватимете в тюрмі, вони їздять світом, живуть у дорогих готелях, а ви житимете в камері». Говорили: якщо я відмовлюся, то не перебуватиму в тюрмі навіть у Криму, а буду десь в Заполяр’ї», - пригадує Умеров.

За його словами, співробітники ФСБ також згадували Харп – селище міського типу в Приуральському районі Ямало-Ненецького автономного округу. Відоме тим, що в одній з тутешніх колоній (колонія №3), відбував покарання соратник Михайла Ходорковського Платон Лебедєв.

«Називалася також Якутія, як напрямок мого можливого етапування. Тобто був шантаж радянського типу. Розмова у нас не вийшла, я їх випровадив. Більше з ними контактів не було. Потім я від злості відмовився від апеляції. Написав, що, у зв’язку з тим, що не вірю у російське правосуддя у Криму, упевнений у безперспективності таких заяв, прошу відкликати усі заяви моїх адвокатів», - додає Умеров.

Таким чином, вирок вступив у силу і Кремль підштовхнуло, мабуть, до стрімкіших дій, припускає він.

«Щодо цього «звільнення», то з Мустафою Джемілєвим ми домовилися, що лише один адвокат буде в курсі - Микола Полозов. Інші про це нічого не знали, навіть трішки образилися. Але не можна було залучати до цього процесу широке коло людей. Так от, вирок набрав чинності, але я опинився у лікарні з гіпертонічним кризом, куди потрапив по «швидкій», - продовждує заступник глави Меджісу.

На шостий день перебування у лікарні рано-вранці до Умерова прийшла делегація Федеральної служби виконання покарань.

«Принаймні один із тих, хто прийшов, представився співробітником цієї «служби». Ця людина мені пояснила, що я маю проїхати з ними до Сімферополя, ознайомитися з якимось «указом президента» про мою реабілітацію, саме цей термін він застосував. Мовляв, потрібна така формальність і через декілька годин я повернуся назад до палати і буду продовжувати лікування», - зазначив Умеров.

Детальніше читайте в інтерв’ю: Ільмі Умеров: ФСБ переконувала мене, що Джемілєв і Чубаров розкошують у Києві, а я житиму у камері

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: