В Мін’юсті визнають: деякі реєстратори чинять корупційні дії

В Мін’юсті визнають: деякі реєстратори чинять корупційні дії

Наталія Севостьянова, перший заступник міністра юстиції

Фото: Главком

Якщо реєстратири проводять корупційні дії, то варто звертатись до комісії Мін’юсту з розгляду скарг у сфері державної реєстрації і до органів Нацполіції, пояснює заступник міністра

Перший заступник міністра юстиції, голова конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів НАЗК Наталія Севостьянова в інтерв’ю «Главому» визнала, що деякі реєстратори чинять корупційні дії на користь окремих суб'єктів, але запевняє, що в роботу реєстру неможливо втрутитися.

«Немало кажуть про те, що в роботу реєстру можна втрутитись і щось там зробити. І на наше замовлення було проведено багато стрес-тестів, зокрема, міжнародними компаніями. Втрутитися в роботу реєстру неможливо. Здійснити якусь дію в реєстрі може лише людина, яка має сертифікований ключ і яка є реєстратором. Це може бути реєстратор місцевих органів влади, акредитованих суб'єктів або нотаріус.

Чи є реєстратори, які можуть чинити корупційні дії на користь окремих суб'єктів? Так, на жаль. Що треба робити в такій ситуації? Звертатись до комісії Мін’юсту з розгляду скарг у сфері державної реєстрації і до органів Нацполіції. Комісія може скасувати рішення реєстратора. Але вона не може притягнути його до відповідальності й посадити у в'язницю. Це може зробити разом з правоохоронцями тільки та особа, яка постраждала», - заявила Севостьянова.

Також вона прокоментувала інформацію про те, що багато зауважень фермери озвучують саме на адресу комісії Мін’юсту.

«Ця комісія свого часу була створена на вимогу громадян. Раніше рішення реєстратора можна було скасувати тільки в суді. І до нас стояли черги людей, які казали, що є реєстратор, який зробив помилку або умисне нашкодив власності окремих суб'єктів. Вони звертались до міністра: «Міністре, ви ж справедливий, скасуйте рішення своїм наказом». Але міністр не міг нічого зробити. Коли відбувались реформи, ми передали багато повноважень суб'єктам, яких ми не контролюємо: місцевим органам влади, їх реєстраторам, нотаріусам тощо. І створили цей інструмент - комісію, щоб громадяни могли звернутись до неї у випадку незаконного рішення реєстратора», - продовжує заступник міністра.

За її словами, комісія дивиться більше не по суті, а по формі. Якщо, наприклад, у переліку документів є або підроблений документ, або немає якогось, комісія може скасувати рішення реєстратора.

«Є незадоволені роботою комісії, це правда. Іноді людина каже: право власності - моє, а комісія його скасувала. Проте це не так. Комісія не може скасувати право власності, вона може лише скасувати дію реєстратора, якщо він зареєстрував ваше право з помилкою. Можливо, у вас є законне право на це майно, але реєстратор вчинив дію з помилкою. Це не значить, що ви не можете завтра піти до іншого нотаріуса, ознайомитися з рішенням комісії, визначити, що було не так, принести всі документи і зареєструвати правильно», - сказала Севостьянова.

Чиновниця визнає, що є багато рефлексії, особливо зараз, коли йдуть жнива, у аграріїв є боротьба.

«Міністр юстиції на уряді вже ініціював рішення щодо створення в регіонах оперативних штабів реагування. Туди аграрії зможуть скаржитися на рейдерство, на намагання вкрасти врожай чи інші порушення права власності. Штаби допомагатимуть громадянам готувати скарги в комісію, роз'яснювати, як правильно поводитись», - пояснює перший заступник міністра юстиції.

Продовжуючи тему роботи комісії Мін’юсту, Севостьянова прокоментувала один приклад, описаний у ЗМІ. Кілька років тому компанія «Білогір’я Агро-М» передала свої землі на обробіток компанії АТК. Та, в свою чергу, передала їх «Перлині поділля» - відповідні договори оренди були переоформлені. Ця компанія почала обробляти землю. Але нещодавно «Білогір’я Агро-М» звернулась до комісії, надала договори ще від 2012 року, і врешті «Перлині поділля» скасували реєстрацію майнових прав, а новим власником зареєстрували «Білогір’я Агро-М». Вона ж і збиратиме врожай, який не сіяла.

«Я чула про цю справу «Перлини Поділля». Знаю лише, що вона врегульована на цьому етапі: зустрічалися з усіма сторонами, всі вже розуміють, що, чому і як трапилося. Я не є членом комісії, не курирую ці питання, тому не можу говорити про цей приклад детально.

В більшості випадків з’ясовується, що людей просто обманули на якомусь з етапів, коли вони брали в оренду землю в тих, кому вона, насправді, не належить. Приходить законний власник і питає: що це взагалі було? Комісія тоді всі процеси і документи скасовує. Є багато питань до того, які правочини вчиняють власники чи орендарі земель, які намагаються передати її в суборенду», - зазначила заступник міністра.

Для Міністерства юстиції дуже показовим є нещодавній звіт бізнес-омбудсмена, в якому вказано, що за аналізом усього спектру скарг, які надходять на цю комісію, вони вважають її дуже позитивним і ефективним інструментом у боротьбі з рейдерством для бізнесу.

За інформацією Севостьянової, все ж більшість вищевказаних спорів все одно вирішується в суді.

На запитання, що за час, поки справу розглядатиме суд, врожай може бути спокійно зібраний, а майно розпродане, перший заступник профільного міністра відповіла:

«Але комісія також дає можливість власнику оперативно захистити себе від рейдерів. Раніше рейдерам суд був не страшний. Вони, умовно, сьогодні зайшли на вашу компанію, поки ви пішли в суд, вивели всі активи, продали майно, зняли кошти з рахунків - і все. Ви повернули собі компанію через суд, але, по суті, повертати вже не було чого. Комісія ж упродовж кількох тижнів може швидко відреагувати на ситуацію, скасувати незаконне рішення реєстратора. Після цього ви вже в суді можете встановлювати інші факти, розглядати справу, але при цьому контролювати ваше майно».

Детальніше читайте: Наталія Севостьянова: Нові співробітники у Мін'юсті отримуватимуть зарплату більшу за міністерську

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: