Якою мовою має бути навчання у школах. Досвід Латвії

Якою мовою має бути навчання у школах. Досвід Латвії
Противники збільшення частки навчання у школах Латвії державною мовою
Фото: delfi

Реформа освіти в Латвії передбачає, що навчання латиською складе 80 відсотків, мовою меншини 20

У столиці Латвії Ризі близько тисячі людей вийшли на акцію протесту проти збільшення частки навчання у школах державною латиською мовою.

Як повідомляє «Радіо Свобода», акцію організував «Російський союз Латвії».

Наразі у Латвії у школах для національних меншин (у першу чергу російської) 60 відсотків викладання здійснюється державною мовою, 40 відсотків мовою меншини.

Реформа освіти в Латвії передбачає, що навчання латиською складе 80 відсотків, мовою меншини 20.

Росіяни і «російськомовні» в Латвії вже кілька разів протестували проти цього. Організаторами протестів щоразу виступав «Російський союз Латвії».

За даними латвійських спецслужб, ця політична партія пов’язана з Кремлем і отримує фінансування від Міністерства закордонних справ Росії.

«Влада послідовно не дає ходу нашим петиціям, законопроектам і поправкам до законів. Держава блокує діалог з питання російської освіти юридичними методами… Висловимо волю до збереження освіти рідною мовою на вулицях Риги», - цитує лідера «Російського союзу Латвії» Тетяну Жданок delfi.

В даний час Сейм розглядає поправки до законів про освіту, які передбачають поступовий перехід навчання в середній школі на латиську мову з вересня 2019 року.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Конституційного суду України про скасування мовного закону «Ківалова-Колесніченка» є «брутальною атакою» української влади на право меншин розмовляти рідною мовою.

Натомість представниця Єврокомісії вважає, що критика українського закону про освіту «непропорційно роздмухана».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: