Глава МЗС Угорщини обурився скасуванням закону «Ківалова-Колесніченка»

Глава МЗС Угорщини обурився скасуванням закону «Ківалова-Колесніченка»
Петер Сійярто

Сійярто заявив, що те, що відбувається в Україні, «відбувається поза правовим полем»

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Конституційного суду України про скасування мовного закону «Ківалова-Колесніченка» є «брутальною атакою» української влади на право меншин розмовляти рідною мовою.

Про це йдеться на офіційному сайті уряду Угорщини.

За його словами,  те, що відбувається в Україні, «відбувається поза правовим полем».

Він також прокоментував  нещодавній напад на офіс угорської організації в Ужгороді. Сійярто вважає подію підтвердженням того, що меншини в Україні перебувають «під нападом».

«В Україні здійснюється брутальний напад на національні громади. Серія пов'язаних дій розпочалася із закону «Про освіту» та продовжилася нападами на штаб-квартиру Товариства угорської культури Закарпаття, а тепер зруйновано мовний закон, який надавав можливість меншинам використовувати свою рідну мову», — йдеться у повідомленні урядового порталу.

Сайт уряду Угорщини також цитує слова міністра про те, що уряд України цими діями переслідує «націоналістичні цілі».

Нагадаємо, Конституційний Суд 28 лютого визнав закон «Про основи державної мовної політики» (так званий закон Ківалова-Колесніченка) таким, який не відповідає Конституції України.

Цей закон набув чинності у 2012 році. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

Ухвалення закону у 2012 році спричинило мітинги та акції протесту. Після набуття ним чинності низки обласних та місцевих рад визнали російську мову регіональною. Окрім того, регіональною у західних областях було визнано угорську мову, молдовську та румунську.

57 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з вимогою визнати «закон Ківалова-Колесніченка» неконституційним ще у 2014 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: