Головні інтриги «таємного» з’їзду «Батьківщини»

Головні інтриги «таємного» з’їзду «Батьківщини»

Завтра головна опозиційна партія країни проведе розбір польотів

16 жовтня головна опозиційна партія України проведе з’їзд. Сам захід оголошено офіційно, проте його порядок денний залишається таємницею за сімома печатями. До того ж до цього моменту лідери партії так і не вирішили, чи пускати на з’їзд журналістів. Акредитацію досі не оголошено.

Згідно з офіційним оголошенням, учасники зібрання обговорюватимуть лише висування кандидатів на перевиборах у «спірних» округах. «Інших питань (окрім висування кандидатів у депутати – «Главком») у порядку денному нема», - запевнив «Главком» народний депутат Сергій Соболєв.

Однак коло питань, що потребують нагального вирішення, у партії набагато ширше. Кожна з цих проблем по-своєму дражлива і несе репутаційні ризики. Не випадково Арсеній Яценюк і Олександр Турчинов сьогодні поїхали в Харків до Юлії Тимошенко.

-- Що скаже Юля?

«Батьківщина», як і сама Тимошенко, перебуває у чеканні: випустять чи не випустять? А якщо випустять – то коли? Дедлайн вирішення «питання Тимошенко» відсувається все далі. Спочатку це було 15 жовтня, коли місія Кокса-Кваснєвського триматиме звіт перед Європарламентом. Цей момент уже настав. З хвилини на хвилину дипломати озвучать свої висновки.

Європейські дипломати називають й іншу дату – 21 жовтня. В цей день відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС. Але вже висловлюються думки, що звільнення лідера «Батьківщини» може відбутися й пізніше, однак обов’язково до саміту у Вільнюсі 28 листопада.

Проте досі не відомо, чи вийде Тимошенко на свободу, а якщо вийде – то в якому статусі. Ясність у це питання може внести лише Віктор Янукович, однак він досі обмежувався лише декларацією готовності виконати вимогу європейських дипломатів, але до конкретних кроків справа так і не дійшла.

Звільнення Тимошенко – одне з тих питань, які розглядатиме «таємний» з’їзд «Батьківщини». Проблема полягає у тому, що партія не має жодного плану на випадок, якщо Тимошенко так і залишиться у в’язниці. «Батьківщина» нагадує гравця, який поставив усе на єдине поле рулетки: можна «зірвати» банк, але якщо не вдасться – невідомо, що робити далі. Партія може повторити долю свого наметового містечка біля Печерського районного суду, яке встановлювалося заради звільнення тієї-таки Юлії Тимошенко, однак коли досягти мети не вдалося - порожнє містечко продовжує стояти, втративши будь-який сенс.

Народний депутат від «Батьківщини» Юрій Одарченко так і не зміг пояснити «Главкому», як буде діяти партія, якщо Тимошенко залишиться у в’язниці. «Це стосується не тільки «Батьківщини»: якщо Тимошенко не поїде щонайменше на лікування – це означає не підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Це зовсім інший вектор розвитку подій», - сказав він. Проте Одарченко підтвердив, що розмови про такий варіант розвитку подій в партії велися.

«Безумовно, такий хід подій теж проговорювався, є в нас рецепти, як діяти. Це будуть різні варіанти», - сказав нардеп, але уточнити, які саме варіанти – не зміг або не схотів.

-- Хто відповість за таке злиття?

Другою проблемою «Батьківщини» є фактичний провал об’єднання з «Фронтом змін» в одну партію. Це питання – особистий головний біль Арсенія Яценюка. Йому закидають те, що велика кількість його «фронтовиків» просто відмовилася вступати в об’єднану партію.

«В Київській області, наприклад, тільки 26% «фронтовиків» стали членами «Батьківщини», - розповів «Главкому» колишній голова Київської організації «Фронту Змін» Володимир Полочанінов. Те ж саме розповів колишній голова кіровоградського відділку партії Андрій Табалов. «Немає ніякого злиття. Вони («Батьківщина» і «Фронт змін») розділилися повністю. Ті фракції, що були у міськраді, облраді – вони не приєдналися. Я можу це пояснити тим, що Яценюк цим навіть не займався», - розповів Табалов. Подібна ситуація склалася й у інших областях.

Однак офіційно у «Батьківщині» все заперечують. «Навпаки, я можу сказати, що об’єднання в одну потужну партію йде чудово», - стверджує Сергій Соболєв. Те ж саме розповів і нардеп Одарченко, однак з його слів зрозуміло, що все далеко не так безхмарно, як про це говорять члени партії.

«Процес об’єднання – він завжди непростий. Це як створення нової сім’ї. Це не може бути так: увімкнув і світло горить. Це потребує часу. Якщо казати про Київ – то ми всіх членів «Фронту» обдзвонили, поспілкувалися. Частина цих людей пройшла зразу процедуру вступу, частина ще ні. У людей є якісь, з їх точки зору, більш нагальні питання, які вони вирішують. Але, в принципі, я не бачу сьогодні ніяких проблем, які б нам заважали працювати разом», - розповів Одарченко.

-- «Тушки» на вихід?

Третім питанням порядку денного з’їзду «Батьківщини» є розкол в партії. Партію вже залишили народні депутати Володимир Полочанінов та Андрій Павелко, обізвавши «Батьківщину» «болотом».

Але кількість незадоволених значно більша. Джерела «Главкому» розповідають, що частина депутатів «Батьківщини» вже просилася до фракції Віталія Кличка. Їх поки не приймають, щоб не псувати стосунки з партнерами по опозиції, але це – лише питання часу.

Кличко є причиною ще однієї проблеми, яку розглядатиме з’їзд. Останні соціологічні опитування показують, що за популярністю серед виборців лідер «УДАРу» пішов у відрив від Арсенія Яценюка. Це не тільки викликає «бродіння» серед депутатів «Батьківщини», але й ускладнює переговори щодо поділу влади після перемоги на президентських виборах 2015 року – для Кличка зростає спокуса спробувати отримати все і самому.

І, нарешті, «Батьківщина» й справді розглядатиме висування кандидатів у «спірних» округах. Наприклад, офіційного кандидата від опозиції у виборчому окрузі №132 Аркадія Корнацького влада може не допустити до виборів, звинувативши у подвійному громадянстві. Подібна ситуація і на ВО№94, де щодо кандидата від опозиції Віктора Романюка відкрито кримінальні справи, тому його участь у виборах залишається під питанням.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: