Чиїми руками «душать» курячого барона Сігала. Нові деталі скандальної справи

Скандал тижня
Чиїми руками «душать» курячого барона Сігала. Нові деталі скандальної справи
Євген Сігал. Фото: Фокус

Мажоритарники, орієнтовані на Порошенка, почали війну проти агробізнесмена

З'явилися нові подробиці гучного затримання власників агрохолдингу «Агромарс» (торговельна марка «Гаврилівські курчата») Євгена та Марини Сігалів. Як раніше повідомляв «Главком», Генпрокуратура підозрює екс-депутата та його дружину в організації пташиного могильника та в  забрудненні навколишнього середовища на Київщині.

Як виявилося, за два тижні до обшуків та затримання, 25 травня, група народних депутатів ініціювала у Верховній Раді перевірку фактів отруєння відходами виробництва, а також порушення санітарно-гігієнічних норм підприємством ТОВ «Комплекс Агромарс» на території Вишгородського району Київської області. У депутатському запиті члени фракції БПП Андрій Шинькович , Роман Мацола (обрані у мажоритарних округах Хмельниччини) і позафракційний Олександр Герега (№192 виборчий округ Хмельниччини) описали, що поряд із селом Гаврилівка розкинувся незаконний могильник, де утилізують яйця і птицю.

«Порушення підприємством (ТОВ «Комплекс Агромарс» - «Главком») є систематичними, і на цей час призвели до вкрай негативних наслідків. Серед мешканців села Гаврилівка різко зросла кількість онкозахворювань», - чомусь екологічною ситуацією на Київщині занепокоїлися нардепи, обрані від Хмельниччини.

(для перегляду списку натисніть на зображення)

Це звернення політики адресували керівництву Державної екологічної інспекції і Державній службі з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів.

До речі, це відомство і так добре обізнано з цією проблематикою і навіть виносило штраф «агромарсівцям». Як пише сайт Держпродспоживслужби, в листопаді 2017 року Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області за зверненням громадян проводило позапланову перевірку земельної ділянки, що належить ТОВ «Комплекс Агромарс» (неподалік села Тарасівщина, урочище «Каланча»). Було виявлено звалище побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною (відходи інкубації, трупи птиці курей бройлерів), які мали ознаки трупного розкладу. Вказані побічні продукти тваринного походження утворені в процесі виробничої діяльності філії «Гаврилівський птахівничий комплекс» ТОВ «Комплекс Агромарс».

Спеціалісти Держпродспоживслужби винесли постанову про накладення штрафу на суму 73,6 тис. грн.  Однак «Комплекс Агромарс» вимоги постанови державного інспектора добровільно не виконав і штрафні санкції у визначений законом термін не сплатив. Наразі матеріали щодо цієї справи передані для примусового виконання до Державної виконавчої служби.

В агрохолдингу Сігалів пояснюють, що виникнення курячого могильника спричинили дії ПрАТ «Київобленерго». Після відключення електропостачання вночі 12 жовтня 2017 року на птахофермі філії «Гаврилівський птахівничий комплекс» загинули курчата внаслідок вимкнення систем вентиляції та водопостачання. ТОВ «Комплекс Агромарс» подав до суду на «Київобленерго», вимагаючи стягнути 6,8 млн грн збитків. Натомість Господарський суд Київської області 20 квітня відмовив у задоволенні позову. Наразі підприємство подало апеляційну скаргу.

Крім цього, в історії з Сігалами не варто відкидати й фактор конкуренції з боку іншого впливового агробізнесмена Юрія Косюка, який також тривалий час займається вирощуванням та продажом курятини під брендом «Наша ряба» (агрохолдинг МХМ). По суті, МХП є прямим конкурентом «Гаврилівських курчат». Нині Косюк є позаштатним радником президента, а протягом липня-грудня 2014 року працював першим заступником глави адміністрації Президента.

І наостанок. Навіщо ж тоді нардепам від Хмельниччини перейматися екологією Київщини? Крім формальної приналежності окремих до лав пропрезидентської сили, у них є власний інтерес з подальшим закріпленням в орбіті Порошенка. Це підтверджують яскраві факти.

(Зліва направо) Нардепи Олександр Герега і Андрій Шинькович(Зліва направо) Нардепи Олександр Герега і Андрій Шинькович

Так, наприкінці березня цього року нардеп Шинькович очолив осередок БПП на Хмельниччині.

У травні 2018 року позафракційний нардеп Герега зумів менеджера своєї торговельної мережі «Епіцентр» Вадима Лозового пролобіювати на посаду голови Хмельницької облдержадміністрації. Представляти нового керівника приїжджав сам глава держави.

У серпні 2015 року Герега разом із Шиньковичем створили політичну партію «За конкретні справи». Ця політична сила орієнтується саме на Хмельницьку область, де на місцевих виборах-2015 одержала найбільше мандатів в обласній раді. Людина від «За конкретних справ» сьогодні обіймає посаду першого заступника голови Хмельницької обласної ради.

Нагадаємо, вночі, з 8 на 9 червня Печерський райсуд Києва арештував на 60 діб з правом грошової застави трьох фігурантів справи «Гаврилівських курчат». Так, власнику «Агромарса», екс-депутату Партії регіонів Євгену Сігалу необхідно внести 80 млн грн застави, щоб вийти із СІЗО, його дружині і співвласниці холдингу Марині Сігал – 90 млн грн, керівнику структурного підрозділу підприємства Сігалів Івану Зозулі – 84 млн грн. За даними ЗМІ, наразі Марина Сігал вийшла із СІЗО під заставу.

Віталій Тараненко, для «Главкома»

Читайте також публікацію «Главкома» «Пір’я та кров. За що затримали курячого магната Сігала»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: