Пір’я та кров. За що затримали курячого магната Сігала

Скандал тижня
Пір’я та кров. За що затримали курячого магната Сігала
Минулого року журнал «Фокус» оцінив статки Сігала в $74 млн і поставив на 72-й рядок списку українських мільйонерів

Найцікавіше в цій історії: чи прокуратура так само прискіпливо перевірятиме і птахофабрики президентського друга Косюка

Сьогодні було затримано екс-народного депутата та власника другого в країні підприємства з виробництва курятини «Агромарс» (ТМ «Гаврилівські курчата») Євгена Сігала. Крім Сігала, затримано його дружину Марину, а також виконавчого директора підприємства.

Причина затримання, яку повідомляють в Генпрокуратурі, – численні факти порушення аграрним холдингом правил екологічної безпеки та санітарних норм. За даними правоохоронців, задля економії «Агромарс» організував утилізацію відходів на земельних ділянках та сміттєзвалищах-могильниках. Такий спосіб захоронення створює небезпеку для мешканців навколишніх сіл, бо шкідливі сполуки, що утворюються від розкладання решток птиці, потрапляють у землю та ґрунтові води. Крім того в повідомленні ГПУ зазначається, що підприємство викидає в повітря надмірний об'єм забруднюючих речовин та використовує водні ресурси без необхідних дозволів. Збиток, нанесений всіма цими порушеннями, оцінений в понад 200 млн грн.

Обшуки у приміщеннях агрохолдингу та за місцем проживання затриманих відбулися ще 6 червня. Також було проведено огляд пташиних могильників і здійснено забори ґрунту та води для проведення експертиз. Затриманим вже повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ст. 236 (порушення правил екологічної безпеки), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр).

Затримання бізнесмена такого рівня, який стабільно фігурує в рейтингах найбагатших людей країни, – безумовно, резонансний випадок. Минулого року журнал «Фокус» оцінив статки Сігала в $74 млн і поставив на 72-й рядок списку українських мільйонерів. Крім активного розвитку бізнесу, Сігал кілька разів обирався в Верховну Раду, причому від політсил з діаметрально протилежними ідеологіями. Його політична кар’єра є типовою для українського бізнесмена – він ніколи не відзначався яскравими політичними заявами, а депутатський мандат використовував лише для продовження свого бізнесу.

Від «Народного Руху» до Партії регіонів

Сігала завжди тягнуло до влади. В 1998-му році він обирався до парламенту від Народного Руху України, але, отримавши мандат, перейшов у провладну фракцію СДПУ(о) і в 2002 році балотувався вже від цієї політсили. За чотири роки встиг побувати в рядах Народної Партії, Народної аграрної партії, деякий час був позафракційним, а наприкінці своєї другої парламентської каденції доєднався до «Єдиної України». У 2006 році Сігал в третій раз стає народним депутатом вже від Блоку Юлії Тимошенко. Після розпуску парламенту Віктором Ющенком лишається в списку БЮТ і на дострокових виборах 2007-го року. Треба віддати належне – після перемоги Януковича на президентських виборах Сігал не побіг першим в табір переможців. Лише у грудні 2010 року його самого виключили з фракції разом з такими бізнесменами як Олександр Буряк, Таріел Васадзе, Степан Глусь через голосування за Податковий кодекс авторства Миколи Азарова. Деякий час Сігал перебував у звичному для себе «вільному падінні», але в 2011 офіційно «оформив контракт» з Партією регіонів, перейшовши в їхню фракцію. Аналогічним шляхом пішли й інші «бютівські» аграрні бізнесмени – Станіслав Березкін та Андрій Веревський.

В парламенті Сігал займався відвертим лобізмом – наприклад, проштовхував вигідні собі норми щодо вмісту вологи в курятині. Він почав займатись курятиною одночасно з нинішнім лідером ринку – «Миронівським хлібопродуктом» (ТМ «Наша ряба») мільярдера Юрія Косюка, але наразі частка останнього на ринку в рази вище. «Женя був пасивним і нічого не купував, – пояснює таку різницю Косюк. – Багато з придбаних мною фабрик спочатку пропонували йому, бо він був депутатом і за визначенням мав більше зв'язків».

Саме про «фактор Косюка» і про те, що він щось не поділив з конкурентом, заговорили відразу після новини про затримання Сігала. Добрі відносини Косюка з нинішньою владою – не секрет. В 2014 році він пішов працювати заступником голови Адміністрації президента, але досить швидко зрозумів, що чиновництво – марудна справа. Та близькі стосунки з Петром Порошенком сприяли тому, що імперія Косюка є рекордсменом з отримання державних дотацій: минулого року «Миронівський хлібопродукт» отримав майже півтора мільярда гривень дотацій плюс 3,3 млрд гривень відшкодування ПДВ.

Головний конкурент Сігала, близький до Банкової мільярдер Юрій КосюкГоловний конкурент Сігала, близький до Банкової мільярдер Юрій Косюк

Цікаво, що буквально кілька днів тому громади трьох сіл Вінницької області подали офіційні скарги у Світовий банк і Європейський банк реконструкції і розвитку на компанію Косюка з приводу забруднення нею навколишнього середовища. У скарзі зазначено, що з початку діяльності МХП у Вінницькій області в 2010 році місцеві жителі страждають від постійного смороду і пилу, а курячий послід зберігається під відкритим небом на сусідніх полях. Але проблеми від Генпрокуратури почались чомусь не у Косюка, а його конкурента Сігала та «Агромарсу».

Війна за дотації. Косюк веде вперед

Сігал відкрито критикує Міністерство аграрної політики, яке ще в травні минулого року залишилось без повноцінного міністра. Нині відомство у статусі «в.о.» очолює ставленик прем’єра Володимира Гройсмана Максим Мартинюк. Агромагнат називає міністерство часів Гройсмана найнепрозорішим в історії України і критикує тіньову систему розподілу державних коштів. «Сьогодні говорять про одне – як окремі лобістські структури АПК хочуть призначити ту чи іншу людину міністром, який був би їм до вподоби, – оцінює стан справ Сігал. – По суті, окремі агрохолдинги купують собі посаду міністра».

Є ще конспірологічна версія затримання Сігала. Начебто це - фактичний початок виборчої кампанії. Влада взялась за бізнесменів, що «по старій пам’яті» знову вирішили підтримати Юлію Тимошенко. Джерела в штабі «Батьківщини», звичайно, не підтвердили «Главкому», що курячий магнат відновив зв'язки з Тимошенко, але зазначили, що всім потенційним фінансовим донорам Тимошенко приділяє «особливу увагу» підрозділ «К» Служби безпеки.

Підприємство «Агромарс» в ГаврилівціПідприємство «Агромарс» в Гаврилівці

Попри усі політично-бізнесові сліди, які можна побачити в «справі Сігала», ситуація в Гаврилівці, де розташоване підприємство «Агромарса», справді жахлива. Місцеві мешканці та активісти давно скаржаться на послід, кров та пір’я на полях та на те, що задля виробництва курятини в регіоні з-під землі викачуються великі обсяги води, через що ґрунт просто висушений. Відповідно погана екологія викликає сплеск хвороб серед місцевих. «Після виявлення посеред поля кількох сміттєзвалищ з рештками птиці та розголосу серед громадськості фігуранти начебто почали знищувати відходи, – стверджують в прокуратурі. – Насправді ж викопували рів та засипали рештки піском, після чого розрівнювали землю».

Екологічні наслідки діяльності «Агромарсу»Екологічні наслідки діяльності «Агромарсу»

Найближчим часом затриманим будуть обрані запобіжні заходи. Але найцікавіше в цій історії те, чи прокуратура так само прискіпливо перевірятиме і підприємства президентського друга.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: