Генерал Куць. Досьє на нового очільника Донеччини

кадри
Генерал Куць. Досьє на нового очільника Донеччини
Новий голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Куць

Регіон охоплений війною очолив генерал, якого терористи звинувачували у причетності до ліквідації Мотороли

Новим головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації став Олександр Куць. Президент Петро Порошенко сьогодні прибув до Краматорська, щоб призначити нового очільника області, людину, яка за його словами «дуже добре відома на Донбасі, і яку знає та поважає Донбас».

З відкритих джерел відомо, що народився Олександр Куць у 1976 році у Ростові-на-Дону, і до середини 1990-х років жив у Росії. Але що цікаво, інформацію про місце народження Куця у Вікіпедії намагалися змінити з Ростова на Київ зранку 22 червня, після того, як у Кабміні затвердили його призначення. Разом із тим, нині у електронній енциклопедії все-таки вказано, що місце його народження – Ростов.


З 2009 року Куць став заступником начальника Головного управління СБУ Київської області по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Це так зване «управління К», яке зараз намагаються ліквідувати, так як співробітники його були помічені у системному «кошмарені бізнесу». У ЗМІ пишуть, що під керівництвом Куця співробітники управління  щороку відкривали від 30 до 50 кримінальних справ, більшість з яких за ст. 368 УК (отримання хабаря), але до заслуг це не відносять. Начебто у своїй більшості вони були не чим іншим, як способом боротьби з конкурентами комерційних структур, «інтереси яких він і його підлеглі захищали за хабарі».

У 2014 році Куць пішов на підвищення: його призначили заступником голови обласного управління СБУ. А вже 2016 році він стає начальником Головного управління СБУ в Донецькій області, а 21 серпня 2017 року  очолив СБУ в Донецькій та Луганській областях. За даними ЗМІ, саме Куць став ініціатором об’єднання цих двох обласних управлінь СБУ у єдину структуру. На своїй посаді генерал провів низку кадрових ротацій та реформ, у результаті яких на Донбасі утворилися три центри об'єднаного УСБУ в Краматорську, Маріуполі та Севєродонецьку. Центральний опинився у Краматорську.

Скандал
Під час керівництва Куця СБУ в Донецькій і Луганській областях, 5 жовтня 2017 року у так званому міністерстві держбезпеки терористичної організації «ДНР» повідомили, що на сторону бойовиків перейшов підполковник Служби безпеки України Роман Лабусов. Сам же Лабусов заявляв, що із собою нібито виніс «кілька тисяч документів, що стосуються діяльності українських спецслужб проти «ДНР» - «ЛНР», а також проти Росії. Поліція оголосила дезертира в розшук. На сайті Міністерства внутрішніх сил місцем зникнення Лабусова назвали Донецьк, а датою зникнення - 4 травня 2016 року.

До слова, у 2016-му Порошенко присвоїв Куцю звання генерал-майора.

Петро Порошенко та Президент України Петро Порошенко та новий голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Куць

Однією з перших ініціатив  Куця на новій посаді стало блокування стільникового зв'язку в 50-кілометровій зоні на лінії розмежування. За словами Куця, шпигуни передавали інформацію по мобільних телефонах.

Ватажок терористів «ДНР» Олександр Захарченко звинуватив Куця у причетності до ліквідації терориста Мотороли (справжнє ім’я - Арсен Павлов) у жовтні 2016 року. Разом із тим, в українській спецслужбі назвали подібні заяви «дурістю» і відмовилися коментувати. «Не вважаємо за потрібне коментувати цю безглузду інформацію», – зазначили у відомстві, порадивши бойовикам «перед розповсюдженням фейків уточнювати прізвища».

Ім'я Куця також звучало у березні минулого року у контексті розгону «16-го редуту» блокувальників вантажів на Донбасі поблизу станції Кривий Торець. (Як відомо, серед організаторів блокади були народні депутати Володимир Парасюк, Семен Семенченко та група ветеранів АТО.) Сам Куць пізніше назвав операцію СБУ не «розгоном», а «контрдиверсійними заходами». Разом із тим, у коментарі «Главкому» Парасюк розказав, що основними силовиками, які робили спроби розгону блокувальників були поліцейські, а не сбушники. «В основному протидіяли блокаді люди Аброськіна (перший заступник голови Нацполіції Вячеслав Аброськін, - «Главком»). Стосовно СБУ можу інше розказати. Коли ми побували на одній зі станцій, через яку незаконно переміщували вугілля з окупованої території, працівники СБУ у Донецькій області курували це питання. Вони змушували працівників залізниці вести неофіційний документообіг, щоб вести підрахунки. Офіційно ж там поїзди не їздили. Залізничники скаржилися, що сбушники їх тероризували і «кришували» ці нелегальні перевезення», - стверджує він.

Відомо також, що Куць пройшов люстраційний перевірку.

Новопризначений голова Донецької ОДА не поспішає спілкуватися із пресою. Так, у приймальні глави Донеччини «Главкому» повідомили, що Куць сьогодні не буде коментувати своє призначення, оскільки «дуже зайнятий», а також додали, що сьогодні він вже з’явився на новому робочому місці. Крім того, там повідомили, що особистого прес-секретаря у шефа «поки немає». До слова, сторінки у Facebook новопризначений губернатор не веде. Як відомо, саме через соцмержу його попередник Павло Жебрівський оперативно інформував громадськість про обстріли та пошкодження.

Відомо також, що Куць вільно володіє українською. В мережі є відео, на якому він звітує про одну з операцій СБУ на Донеччині чистою державною мовою.

Яна Степанковська, Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: