Генерал, який звільнятиме Донбас. Досьє на Сергія Наєва

кадри
Генерал, який звільнятиме Донбас. Досьє на Сергія Наєва
Сергій Наєв

Глава держави представив Командувача Об’єднаного оперативних сил

Президент Петро Порошенко призначив командувача Об'єднаних оперативних сил Збройних Сил України. Цю посаду зайняв генерал-лейтенант Сергій Наєв, який нещодавно став заступником начальника Генштабу. До цього він був першим заступником командувача Сухопутних військ Збройних сил України. Про своє рішення глава держави повідомив під час візиту в зону АТО, а саме до Катеринівки, Луганської області.

Кадрове рішення президента означає, що Наєв тепер очолить військову операцію на Донбасі, яка до останнього часу називалася АТО.

Нагадаємо, 24 лютого в силу вступив закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей». Згідно з ним, керівництво цими регіонами у випадку введення воєнного стану здійснюватиме командувач Об’єднаних сил, який призначається президентом за поданням начальника Генштабу.

Кримська інтрига

 «Формат антитерористичної операції буде замінений на операцію Об'єднаних сил. Керівництво силами і засобами Збройних Сил та інших військових формувань та правоохоронних органів буде покладено на командувача Об'єднаних сил. На цю посаду я вирішив призначити генерал-лейтенанта Сергія Наєва», - сказав президент України під час представлення командувача.

Сергій Наєв народився 30 квітня 1970 року. Відповідно до даних декларації за 2016-й рік, проживає з родиною у Дніпрі в службовій квартирі. Має трьох дітей, двох синів і доньку.

Сергій НаєвСергій Наєв

Раніше Наєв мешкав у Львові. До цього призначення генерал-лейтенант Наєв проходив службу на посаді начальника штабу — першого заступника командувача Сухопутних військ Збройних Сил України. Ще раніше, у 2015-2017 роках, командував оперативним командуванням «Схід», раніше – начальник штабу ОК «Південь» Збройних Сил України, а також перший заступник командира військової частини А0105, яка розташовується у Києві. Цікаво, що чотири роки тому ця військова частина опинилася в епіцентрі скандалу через розслідування Прокуратурою Центрального регіону справи про неповернення Міністерству оборони 16 гвинтокрилів, які у вищеназваної військової частини орендувала приватне акціонерне товариство «Авіакомпанія «Українські вертольоти».

Згідно з декларацієюза 2017-й рік, сім’я Наєва не розкошує. 

Наєв вказав службове житло у Дніпрі - площею 91 квадратний метр. Крім того, він має недобудований садовий будинок у с. Кошари (Одещина). У декларації вказано, що право власності на цей об’єкт не зареєстроване в установленому законом порядку. Ймовірно, триває будівництво. Земельна ділянка площею у 600 квадратних метрів на якій йде це будівництво, записана на дружину Сергія Наєва Наталію, яка працює старшою медичною сестрою відділення променевої діагностики у військовій частині А4615 (Дніпрорпетровщина). Їй також належить автомобіль Toyota Rav 4 2010-го року випуску.

Заощадження у родини складають 350 тис. грн. та $20 тис. У декларації зазначено також, що Сергій Наєва отримав у подарунок майже 140 тис. грн від Максима Івановича Наєва, ймовірно, рідного брата декларанта. За інформацією ЗМІ,  родичі Наєва, зокрема вже згаданий брат, мешкають в окупованому Криму. До окупації Криму Росією у 2014 році Максим Іванович Наєв працював у «Ощадбанку». Після анексії Максим Наєв в Україну не виїхав. Так, у мережі збереглося звернення Максима Наєва до окупаційної влади Криму від 23 липня 2014 року з приводу працевлаштування колишніх працівників кримського «Ощадбанку». Станом на червень 2017 року Максим Наєв працював керівником групи організації та обліку процесу інвестування Пенсійного фонду країни-агресора у Республіці Крим.

Чим командуватиме Наєв

Після ухвалення загаданого закону, більш відомого під умовною назвою «про реінтеграцію Донбасу» відбувається переформатування військової операції, що ведеться на Сході держави. Замість звичного терміну АТО дії наших силовиків тепер мають називатися «заходи із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії РФ». «Заходи» започатковуватимуться і завершуватимуться окремими рішеннями президента. Парламент отримує право схвалювати застосування Збройних Сил під час реалізації «заходів».

У компетенцію командувача входять не лише питанням військового та оборонного характеру. Він також матиме право обмеження в'їзд/виїзду осіб і товарів, визначених Кабміном, на чи з тимчасово окупованих територій. Перебування на окупованих територіях осіб, не залучених до оборони і стримування збройної агресії РФ, також допускається з дозволу Командувача об’єднаних сил.

Серед новацій закону також перерозподіл повноважень з управління військовими і правоохоронними підрозділами на Донбасі від СБУ до Генштабу, який очолює Збройні Сили України, а також поява таких понять як «райони бойових дій» та «зони безпеки».

Але найголовніше - це початок функціонування Об’єднаного оперативного штабу (ООШ) Збройних Сил. Він створений ще у 2016 році, але тільки зараз отримав можливість запрацювати. ООШ «виконуватиме функції планування, організації та контролю за здійсненням операції, матиме в розпорядженні необхідні сили і засоби як Збройних Сил України, так і інших військових формувань, які вважатиме за потрібне залучити до операції», - розповів в інтерв’ю «Главкому» заступник начальника генштабу Збройних Сил, генерал-майор Родіон Тимошенко.

Наталія Сокирчук, Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: