Облава у Харкові. Чому прийшли за Адольфовичем

Облава у Харкові. Чому прийшли за Адольфовичем

Справа проти Кернеса і Добкіна може привести і до… Авакова

Генпрокуратура та МВС трошки відволіклись від міжусобиць і сьогодні спільно нагрянули з обшуками до «великої риби» – мера Харкова Геннадія Кернеса

Сьогодні зранку силовики провели обшуки в Харківській міськраді та готелі «Національ», в якому проживає Геннадій Кернес. Зайшли вони і до помешкання давнього соратника Кернеса колишнього мера обласного центру і губернатора Харківщини, а нині нардепа Михайла Добкіна, але ніяких дій там провести не змогли, бо Добкін захищений недоторканістю. Проте і Добкін, і Кернес добровільно передали необхідні документи.

Обшуки в місті тривали до самого вечора. За словами генпрокурора Юрія Луценка, вони відбуваються у зв'язку з кримінальною справою відносно організації схеми з розкрадання 654 гектарів землі Харкова на суму 4 млрд. грн. В організації цієї схеми підозрюють керівництво міста. За даними слідства, злочини здійснювались в період з 2008 по 2014 рр., коли містом керували почергово Добкін та Кернес.

Сам Кернес, звісно, заявив про політичні переслідування, не забувши згадати свого давнього недруга, нині главу МВС, Арсена Авакова: «Чому саме зараз з’явилася судова санкція – думаю, напевно, чогось вичікували, бо, як я розумію, можна було у будь-який час після революції висунути мені будь-які обвинувачення в злочині проти народу. Ця справа політична… Якщо ми пройдемося по правовому полю, то землю виділяє виключно міська рада, не міський голова, не секретар міської ради, не директор юридичного департаменту, а землю виділяє виключно міська рада колегіально».

Як пошматували Харків

Насправді кримінальне провадження, в якому фігурують імена екс-мерів міста Геннадія Кернеса та Михайла Добкіна, було розпочате ще півтора роки тому. І, якщо судити з ходу слідчих дій, які потребували схвалення у судових інстанціях, їх активна фаза припадала на травень – жовтень 2015 року. Згодом темпи розслідування впали, аж поки його не реанімували в Генпрокуратурі у вересні цього року.

«Главком» дізнався подробиці багатомільярдної справи завдяки судовим матеріалам, які потрапили до редакції.

Отже, у квітні 2015-го кримінальне провадження відкрили підлеглі міністра МВС Арсена Авакова за фактами зловживання владою чиновниками Харківської міськради та управління Держземагентства міста. Сьогодні були названі імена кількох причетних: компанію Добкіну та Кернесу склали керівник юрдепартаменту міськради Володимир Коваленко, головний архітектор міста Сергій Чечельницький і колишній керівник харківського управління Держкомзему Юрій Санін.

У очільника міліції є давні рахунки з обома колишніми очільниками Харкова – як відомо, під час президентства Віктора Януковича Аваков не без їх участі зазнав політичних переслідувань, втратив майже весь бізнес в Україні та кілька років жив за кордоном.

Звісно, цей факт не применшує масштаби зловживань, що потрапили у поле зору слідчих. Адже, відповідно до розслідування, під час керівництва містом Добкіним та Кернесом на користь сотні обслуговуючих, житлових та гаражних кооперативів відбулось незаконне відчуження земельних ділянок з комунальної власності міста загальною площею більше 650 га. Вже підраховано, що інтересам держави нанесено збитків на 4,3 млрд. гривень. Відчуження землі відбувалось протягом  2007 -2014 рр. Приблизно половину рішень про незаконне відчуження земельних ділянок Харківська міська рада прийняла під час керівництвом містом Кернесом, інша – Добкіним. Найбільшу площу – 236 гектарів – було відчужено у 2010 році.

Схему виведення землі, що була заснована у Харкові, та ґрунтувалася на створенні фіктивних кооперативів, яким безкоштовно виділялись ділянки, ноу-хау не назвеш. У 2006 – 2007 році ці методи вже активно впроваджувалися у столиці «молодою командою Черновецького». Вони полягали ось в чому. На підставі діючого на той момент Житлового кодексу часів СРСР під новостворений «кооператив» безкоштовно видавалась ділянка під будівництво. При цьому вимоги кодексу не дотримувались. Кількість членів цих кооперативів була меншою, ніж потрібно, а самі учасники не потребували поліпшення житлових умов, як це має бути.

aото: pravda.com.uaфото: Лариса Сарган, Facebook

Засновниками кількох кооперативів були одні й ті самі люди, які після отримання землі переписувалися на інших осіб. Один із таких кооперативів – ОК «ЖБК «Тріумф». Саме на землях цієї організації розташовані земля та маєток Михайла Добкіна. Резиденція являє собою будинок загальною площею в 1100 кв.м., флігель у 130 кв.м. і винний льох площею майже 200 кв.м.

1,5 гектара, що оточують цей будинок, харківська міськрада передала «Тріумфу» 7 років тому «для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови на провулку Тульському». Лише нормативна грошова оцінка ділянки склала майже 8,5 млн гривень. У 2015 році місцева прокуратура кілька разів намагалась повернути громаді місця цей актив, але щоразу харківські суди відмовляли у задоволенні позову. Проте, у січні цього року Вищий господарський суд скасував рішення місцевих господарських судів, зазначивши «передчасність висновків попередніх інстанцій, зроблених з неповним з'ясуванням обставин справи» та відправив справу на повторний розгляд.

Слід також нагадати, що після першого судового розгляду, яким господарський суд Харкова відмовив прокуратурі у поверненні «ділянки Добкіна» місту, відбулися напади на його будинок. Як писали ЗМІ, восени 2015-го біля 200 невідомих в балаклавах напали на маєток політика. Як потім зазначав правоохоронцям сам Добкін, нападники заблокували всі виходи з будівлі і вигукували погрози. Після цього вони розмалювали огорожу будинку і стали перекидати через неї вибухові пакети, димові шашки і світлошумові гранати.

фото: nv.uaфото: nv.ua

В кінці вересня минулого року потерпілий звернувся у поліцію з проханням надати йому особисту охорону, а так само охорону будинку і членів його сім'ї. Він аргументував прохання тим, що цей напад вже не перший, крім того, на його адресу постійно надходять погрози фізичної розправи. Проте, слідчий відділ харківської поліції відмовився охороняти екс-нардепа і його майно. Згодом, Добкін звернувся до суду зі скаргою на рішення поліції, який зобов'язав харківську поліцію забезпечити особисту охорону потерпілого, його дружини і дочок, майна сім'ї.

Варто навести й інших вигодонабувачів земельного дерибану у Харкові.  Ще одним отримувачем земельного шмату виявився кооператив «Орбіта-сервіс». Як писали «Наші гроші»,  у 2008 році цій структурі чиновники віддали 1,28 га на вулиці Командарма Корка. А серед засновників кооперативу виявилися люди, близькі до тодішнього губернатора Харківшини, а зараз міністра МВС Арсена Авакова та партнери Генадія Кернеса: Ігор Котвицький (народний депутат, фракція «Народний фронт»), Марина Єпішина (топ-менеджер АТ «Інвестор»), Галина Давидова (співзасновник «Паркінг +»).

У свою чергу, серед членів кооперативу – «ЖБК «Легенда» – опинилися Сергій Голубєв й Ольга Кириллова, співвласники харківського готелю «Національ», у якому тривалий час мешкає Кернес.

Чому зараз?

Нагадаємо, щодо Кернеса вже давно йде процес у справі про викрадення, побиття і загрозу вбивством двох «євромайданівців», якому кінця-краю не видно. Втім, незважаючи на суди, тяжку хворобу та таких високопоставлених ворогів як Аваков, харківський голова продовжує керувати мегаполісом і до сьогодні нічого не було чути про його непорозуміння з центральною владою. Здавалось, такий статус-кво всіх влаштовував: сепаратистські рухи, в підтримці яких перманентно підозрювали харківського мера, в регіоні майже зійшли нанівець, в міськраді, де більшість має орієнтована на Кернеса фракція «Відродження», – тиша і спокій. Опозиційні активісти навіть відзначали останнім часом певну благодушність харківського мера. Наприклад, він посприяв, щоб міськрада прийняла рішення про появу на Салтівці вулиці Василя Стуса. На цьому тлі початок війни проти Кернеса дійсно виглядає несподівано.

На питання, чому цій давній справі дано хід лише зараз, Луценко відповів, що це запитання не до нього, а до політиків, які, треба розуміти, просто не хотіли до цього моменту з якихось причин чіпати Кернеса та Добкіна. Серед мотивів, які примусили силовиків знову зайнятись Гепою та Допою, називають і черговий піар-свербіж Луценка, і бажання остаточно прибрати Кернеса від процесів, і навіть переїзд в Київ колишнього губернатора Ігоря Райніна.

«Безпосередніх приводів з боку Кернеса для обшуків принаймні не спостерігалось, – каже політолог Володимир Фесенко. – Просто сам по собі Кернес – дуже резонансний суб’єкт. У цьому плані Луценко діяв як політик: він розуміє, які об’єкти атак прокуратури можуть визивати найбільший резонанс. Проте він повинен тверезо оцінювати, який результат отримає на виході. Суд в Полтаві був, скоріше, гачком на Кернеса, з яким були домовленості, що він не буде заважати новій владі і забезпечуватиме певну стабільність. Але, можливо, вже вирішили, що Кернес більше не потрібен і вирішили взяти регіон під свій контроль».

Депутат із парламентської групи «Відродження» Дмитро Святаш, що обирався по одному з харківських округів, впевнений, що нова справа проти Кернеса розпадеться так само, як і попередня: «Ви ж розумієте, якби там щось було, цій справі давно б дали хід. Поки що на Кернеса є тільки одна справа, яка давно перетворилась в мильну оперу і очевидно розпадається. Але електорат, який привів до влади діючу верхівку, хоче крові тих, кого він вважає одіозними, тому намагаються знайти чергову справу. Сьогодні це – явна демонстрація  міці будь-якому чиновнику будь-якого рівня. Генпрокуратура – страшилка, яка в будь-яку секунду може натиснути і показати, хто в домі хазяїн. І нікого не цікавить, що цьому меру віддали свій голос більше 60% харків’ян, а в місті настав національний консенсус без гучних політичних скандалів».

фото: Павло Пахоменко, Myinforms.comфото: Павло Пахоменко, Myinforms.com

Харківський журналіст та активіст «Євромайдану» Володимир Чистилін розповідає, що про сірі земельні схеми в місті знали давно, проте активно обговорюватись це питання стало лише нещодавно: «Останнім часом у нас працює такий «Харківський антикорупційний центр» з юристів, депутатів, які періодично оприлюднюють багато фактів у земельних справах. Навіть на останній сесії міськради змогли заблокувати передачу частини землі за мутними схемами. Про земельну корупцію відомо багато. І ця інформація в Київ надходила давно, ще до (призначення гепрокурором, - «Главком») Луценка. Може, тепер Юрій Віталійович вирішив попіаритись на цьому».

Чистилін також допускає, що екс-губернатор Ігор Райнін, переїхавши до Києва на посаду голови Адміністрації президента, дещо доповів про реальні масштаби так званої «кооперативної схеми» Кернеса – Добкіна. А Луценко, який зараз «б’є копитом» в пошуках нових жертв, виявив, що доказів для звинувачення харківського мера більш ніж достатньо. Також не слід забувати, що Райнін був досить впливовим представником центру в регіоні і мав контроль над місцевими елітами. Наразі ж обладміністрацією тимчасово керує 32-річна Юлія Светлична, яку аж ніяк не можна називати фігурою рівною за масштабом Кернесу. Тож, за версією політолога Вадима Карасьова, нинішні події навколо харківського мера можуть мати на меті забезпечити лояльність місцевої еліти, поки не буде проведений кадровий конкурс і Харківщина не отримає нового повноцінного наглядача з Києва.

Взагалі Карасьов перераховує кілька версій «кернесгейту»: «Тут простежується певна симетрія: вчора Генпрокуратура наїхала на Авакова – сьогодні треба на Кернеса, вчора на комбата – сьогодні на сепаратиста, сьогодні на Ліхоліта (комбат «Айдара» – «Главком») – завтра на Єфремова (екс-голова фракції Партії регіонів – «Главком»). Щоб громадська думка була дезорієнтована і не критикувала прокуратуру за однобоке заполітизоване правосуддя. Але це не означає, що така симетрія зводить на нівець розслідування проти Авакова, оскільки там збирається весь масив махінацій по харківській землі за 2000 роки, коли губернатором був Аваков, мером – Добкін, а секретарем міськради – Кернес. Тобто можна зараз відкривати кримінальне провадження щодо Кернеса, а потім слідство може реанімувати виділення гектарів землі Дергачівською РДА Авакову (НАБУ підозрює колишнє керівництво Дергачівської РДА в незаконному відчуженні земельної ділянки площею 18,15 га в інтересах АТ «Інвестор» сім’ї Авакова – «Главком»). Наші правоохоронні органи діють за кон’юнктурою, а не слідують якійсь стратегічній лінії.

Окрім всього у політологів ще й зовнішньополітичні версії. Перед реінтеграцією територій Донбасу в Україні владі начебто треба дещо зачистити латентний сепаратизм Харкова і інших східних територій. Щоб той же Харків теж не затребував собі автономізації за прикладом «ДНР-ЛНР». З поста мера Кернеса не приберуть, а ось дисциплінувати і схиляти до лояльності місцеві еліти, які досить ненадійні з точки зору центра, такими справами можна.

фото: Павло Пахоменко, Myinforms.comфото: Павло Пахоменко, Myinforms.com

Поки важко сказати, наскільки такими методами вдасться забезпечити лояльність місцевих еліт, а от лояльність групи «Відродження» в Раді коаліція такими методами ризикує втратити. Нагадаємо, що голова цієї групи Віталій Хомутинник став депутатом на одному з харківських округів за прямої підтримки Кернеса, а Харків, завдяки популярному меру, що йшов на вибори від «Відродження», – головний форпост цієї карликової політсили, що нині повністю контролює місцеву міськраду. 

Занепад «Відродження»?

«Наступного сесійного тижня наша фракція буде збиратись і обговорювати це питання, – каже депутат Святаш. – Ми ж не забуваємо, що Кернес був висунутий в мери партією «Відродження» і очолює її міську організацію. І це серйозне питання явно потребує політичної відповіді».

Втім група «Відродження» в парламенті останнім часом розколота, і питання Кернеса може її остаточно похоронити. «Кернес – один з акціонерів фракції «Відродження» і впливає на її частину, але чи вирішать вони воювати за нього – питання відкрите, – каже Фесенко. – Спочатку, мабуть, вони будуть йому допомагати, тому що їхні політичні перспективи в багато в чому залежать від Кернеса. Але навряд чи вся фракція. Багато буде залежати, як поведе себе Хомутинник».

На сьогоднішній прес-конференції Юрій Луценко прояснив, що Добкін та Кернес знаходяться в статусі підозрюваних і запевнив, що ніякої політичної складової в цій справі нема. За його словами, політики підозрюються за статтею 255 ч. 5 («Створення злочинної організації»), статтею 191 («Розкрадання в особливо великих розмірах») та статтею 364 («Посадовий злочин»). Також Луценко заявив, що Добкін – не єдиний депутат, що фігурує в цій справі і пообіцяв згодом подати в Раду подання на зняття з них недоторканості. На збирання та аналіз документів може піти до чотирьох тижнів.

Ми вже були свідками, як так само завзято правоохоронці бралися за багато справ, які на виході виявлялися «мильними бульбашками». Наприклад, розслідування земельного дерибану в Києві «молодою командою» Черновецького розпочалось ще в 2010-му році за часів Віктора Януковича, але основна частина земель місту не повернулась, а ніхто з тодішніх представників київської влади так і не був покараний. 

Павло Вуєць, Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: