Команда Єрмака «увійшла» в Київ. Будівельний бізнес столиці отримав нових кураторів

влада і бізнес
Команда Єрмака «увійшла» в Київ. Будівельний бізнес столиці отримав нових кураторів

Андрій Єрмак до свого приходу у владу очолював «Асоціацію підприємців міста Києва»

Фото УНІАН

Гучна історія з відставкою голови КМДА зійшла нанівець. І ось чому…

Контроль над будівельним ринком столиці перейшов до людей Андрія Єрмака, з недавніх пір голови Офісу президента. Цю інформацію «Главкому» підтвердили відразу кілька джерел у владі. За їхніми даними, історія з відставкою голови КМДА Віталія Кличка, яку після приходу до влади Зеленського гучно запустили на Банковій, повністю зупинена.

Партнер Черновецького і ексрегіонал 

Суть політично-бізнесової угоди, яку нав'язали місту, досить проста. Новий глава Офісу Андрій Єрмак гарантує столичному меру недоторканність до виборів. Зі свого боку, міська влада погоджується на те, що курувати будівельну галузь у мегаполісі будуть люди Єрмака.

І ці кадри - аж ніяк не нові для будівельної сфери. Мова про Дениса Комарницького і Сергія Кучера.

Тут потрібно нагадати, що відразу ж після приходу на Банкову Єрмак проявив особливий інтерес до київської теми. Цьому є пояснення. Свою кар'єру в бізнесі нинішній глава Офісу президента починав як київський «МАФовик», тобто він мав непоганий бізнес на кіосках, а для збільшення своєї ваги у цій сфері навіть створив лобістську організацію «Асоціація малого бізнесу та МАФів». І вже заробивши на кіосках деякий капітал, пішов у продюсери. Тепер перед Єрмаком відкрилися значно більші можливості і в цьому йому активно допомагають згадані Комарницький і Кучер.

Завдяки впливу та домовленостям Єрмака для Комарницького і Кучера відкрився режим особливого сприяння у Київраді. По-перше, заступництво Офісу президента дозволило їм різко наростити вплив на діяльність комунальних підприємств і відповідно дозволило контролювати грошові потоки, які через них проходять. По-друге, досвідчені в питаннях виділення землі під забудову Кучер і Комарницький (про що мова піде трохи нижче) відновили свій вплив в Київраді, без рішення якої про виділення землі ніяке будівництво в принципі неможливе. По-третє, крім землі, окремим напрямком, від якого залежить будівництво в Києві, є видача дозвільної документації стосовно багатьох об'єктів столичним ДАБІ і здійснення ним наглядових і контрольних функцій, делегованих органам місцевого самоврядування. У цьому питанні дока – саме Кучер, і він отримав карт-бланш на контроль за ДАБІ Києва.

«Привіт» від Черновецького

Денис Комарницький відомий в Україні в першу чергу тим, що був найближчим соратником колишнього київського мера Леоніда Черновецького. У Київраді VI скликання Комарницький був лідером фракції Блоку Черновецького. Фігурував у більшій частині корупційних скандалів, що трясли «молоду команду космічного мера»: дерибан столичної землі, незаконні забудови, рейдерські захоплення та інше. Є в біографії Комарницького і доведена в суді кримінальна історія. У 2010 році суд визнав його винним за статтею «розбій» за побиття адвоката Івана Гранцева, у якого Комарницький відібрав валізу з $20 тис. і документами про накладення арешту на майно АТЗТ «Книга». Правда, Комарницький отримав лише два роки умовного терміну.

8 квітня 2011 року в приміщенні Київської мерії СБУ затримала Дениса Комарницького. У грудні 2012 року суд присудив йому два роки умовно8 квітня 2011 року в приміщенні Київської мерії СБУ затримала Дениса Комарницького. У грудні 2012 року суд присудив йому два роки умовно

Про зв'язки Комарницького з Єрмаком свідчить досить багато фактів. Так, за інформацією колишнього народного депутата від «Свободи» Юрія Левченка, Комарницький разом з соратницею з команди Черновецького Аллою Шлапак були керівниками виборчого штабу народного депутата від «Слуги народу» і відомого київського ресторатора і шоумена Миколи Тищенка – близького друга і кума Єрмака. Крім того, Комарницький і Тищенко є співвласниками ресторану «Кіон», який розташований в бізнес-центрі, власником якого є Степан Черновецький – син одіозного ексмера Києва.

Також сестра Тищенка Юлія є засновником і бенефіціаром приватного підприємства «Експрес-К», що, як свідчить clarity-project.info, за період з 2016 по 2017 рік виграло 13 конкурсів на закупівлі від комунального підприємства «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» на загальну суму понад 11,5 млн грн. Участь приватних компаній в конкурсах цього КП, як стверджують журналісти 112 каналу, узгоджувалося, в тому числі, і з заступником голови КМДА Олександром Спасибком, який є близьким другом Комарницького. До слова, Сергій Лещенко та багато журналістів-розслідувачів, називають Тищенка одним з «смотрящих» від Єрмака за столицею.

Про зв'язки Комарницького з Єрмаком говорить і ситуація навколо компанії «Екобудтрейд», яку пов'язують з Комарницьким, і яка не один раз вигравала тендери столичної мерії на будівництво великих об'єктів, зокрема Подільсько-Воскресенського мосту.

Бенефіціаром «Екобудтрейд», як стверджує журналістське розслідування «ТСН.Тиждень», є Максим Половко. Він же є бенефіціаром компанії «Адамант Інвест», директором якої деякий час був Комарницький. Половка і Комарницького пов'язують і інші угоди. Зокрема, Половко дарував дружині Комарницького елітну квартиру і продавав права на нежитлові приміщення в елітних «Новопечерських Липках».

У жовтні минулого року в офісі компанії «Екобудтрейд» СБУ провела обшук в рамках справи з розслідування розкрадання київського бюджету. Після цього обшуку, як стверджує народний депутат від «Слуги народу» Гео Лерос, у Комарницького з'явилася державна охорона. Мовляв, Єрмак не тільки вивів Комарницького з-під удару СБУ, а й посприяв, щоб у того з'явилася охорона з бійців спецпідрозділу цієї служби «Альфа». При цьому Лерос прямим текстом називає Комарницького партнером Єрмака, який «сидить на всіх бюджетних потоках».

Партнер Микитася

Ще однією людиною, яка віднедавна здійснює контроль над будівництвом в Києві, є Сергій Кучер. Він відомий як партнер скандального забудовника Максима Микитася, колишнього регіонала, який очолював за часів Януковича столичну Державну архітектурно-будівельну інспекцію, а також був у 2018 році оголошений у розшук як фігурант кримінальної справи за звинуваченням у зловживанні владою. 

У 2006 Сергій Кучер пішов у політику і досить скоро опинився під дахом Партії регіонівУ 2006 Сергій Кучер пішов у політику і досить скоро опинився під дахом Партії регіонів

Кучеру загрожувало до восьми років позбавлення волі, але справу, як це часто буває, з часом спустили на гальмах і у чиновника відпала необхідність ховатися. Зараз Кучер - респектабельний забудовник і генеральний директор Edelburg Development.

Примітно, що у політику Кучер, який до цього займався бізнесом, пов'язаним з нерухомістю, прийшов у 2006 році. Він був обраний до Київради і досить скоро перебіг до табору Партії регіонів, завдяки чому в 2010 році отримав посаду голови столичної ДАБІ.

З Комарницьким Кучер зійшовся в Київраді. Вони разом входили до комісії з земельних питань Київради, де у той час активно ділилася столична земля. В останні роки у Кучера склалася плідна співпраця з Микитасем. Так, в листопаді минулого року ЗМІ оприлюднили інформацію про партнерську угоду між Кучером і Микитасем від 2016 року, де вони узгодили спільну реалізацію девелоперських проектів і спільне рівне їх фінансування – 25,3 млн. грн. У лютому 2020 року в мережу потрапило відео, записане 29 листопада 2019 року, на якому Микитась стверджує, що на Банковій «наші друзі», в тому числі нагадуючи, що підписав угоду з Кучером, за яким «стоїть Банкова», зокрема і Єрмак . Хто старший в тандемі Комарницький-Кучер поки не зрозуміло, але тепер вони, за словами гравців ринку, діють в тандемі і під патронатом Банкової. 

Інна Михайловська, для «Главкома»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: