Мандати у спадщину. Кого партія Порошенка висунула на довиборах

Мандати у спадщину. Кого партія Порошенка висунула на довиборах
фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

В бій йдуть брат міністра, екс-губернатор, колишній помічник депутата…

Сьогодні, 3 червня, президентська політсила визначилася з кандидатами на проміжних виборах до Верховної Ради по семи округах. Як відомо, ЦВК призначила довибори на 17 липня. З’їзд і власне висунення кандидатів відбулися без зайвої уваги преси, в закритому режимі, саме в той момент, коли президент Петро Порошенко давав велику- прес-конференцію на Банковій.

Округ 23 (Волинська область) – Юрій Кулачек

Округ звільнився в результаті смерті Ігоря Єремеєва, який трагічно загинув у серпні 2015 року, але до травня цього року у ЦВК не було «підтвердження» його смерті.

Юрій Кулачек є добровольцем, учасником АТО, майором ВСУ та директором ТОВ «Енергетична група». Фірма торгує паливом і має стосунок до торгівлі щебенем, галькою і іншою продукцією. Має офіс у Києві.

Кулачек народився 18 квiтня 1961 року в місті Ківерці Волинської області, освіта вища. Кандидат вже випробовував себе на виборах, востаннє у 2014-му році у цьому ж окрузі як самовисуванець.

Округ 27 (Дніпропетровська область) – Сергій Риженко

Округ був звільнений Борисом Філатовим в результаті місцевих виборів минулого року, на яких він став мером Дніпропетровська.

Сергій Риженко народився на Черкащині. Закінчив Київське медичне училище, потім, вже після служби в армії – Дніпропетровський медичний інститут.

Свою кар’єру він розпочав звичайним лікарем в міській лікарні №15 Дніпропетровська. Потім був лікарем-інспектором управління охорони здоров’я Дніпропетровського міськвиконкому, головним лікарем 7-ї клінічної лікарні Дніпропетровська, головним державним санітарним лікарем Дніпропетровської області. В липні 2010 року Риженко зайняв посаду першого заступника міністра охорони здоров’я (Зіновія Митника) та головного державного санітарного лікаря України. В грудні того ж року указом тодішнього президента Віктора Януковича був звільнений і призначений головою Державної санітарно-епідеміологічної служби. Цю посаду він займав до червня 2011 року. Наразі Сергій Риженко є головним лікарем Дніпропетровської обласної лікарні імені Мечникова, в якій з перших днів АТО рятують життя українських воїнів.

Ця участь у виборчій кампанії для Сергія Риженка не перша. Наприкінці 90-х – в 2000-х він вже був депутатом Дніпропетровської міської та Дніпропетровської обласної ради. Восени 2015 року балотувався на місцевих виборах на Дніпропетровщині. Зараз Риженко є членом фракції «Солідарність» в Дніпропетровські облраді, де очолює постійну комісію з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства.

Округ 85 (Івано-Франківська область) – Сергій Насалик

Цей округ звільнився в результаті того, що депутат від нього Ігор Насалик під час останнього перезавантаження Кабміну посів місце керівника Міненерго.

Округ у «спадок» Насалик передав брату Сергію. Восени минулого року Сергій Насалик був обраний мером міста Рогатин Івано-Франківської області, звідки родом. Брат нинішнього міністра енергетики та вугільної промисловості тоді набрав 30,11% голосів виборців. Висувався Сергій Насалик в мери від Української партії, яка, очевидно, є сімейним політичним проектом його родини. Оскільки окрім цього, син Ігора Насалика Максим, який очолив список Української партії, став депутатом Калуської міської ради.

Округ 114 (Луганська область) – Денис Деніщенко

Депутат від БПП Юрій Гарбуз наприкінці квітня очолив Луганську ОДА, і його округ в прифронтовій області залишився вакантним.

37-річний Денис Деніщенко, на якого вирішила зробити ставку президентська партія, є волонтером, активістом, керівником Луганської територіальної організації «БПП «Солідарності» та депутатом Рубежанської міської ради. З 2003 року займається бізнесом.

Ще до війни він створив громадську організацію «Трибун». Після початку конфлікту на Сході України Деніщенко за свою діяльність опинився в базі «карателів» - ворогів окупаційного режиму на Донбасі. Політикою займається більше 10 років, був членом партії «Удар».

Округ 151 (Полтавська область) – Роман Товстий

Округ звільнився в результаті переходу нардепа Тараса Кутового на посаду міністра агрополітики і продовольства до Кабміну.

Роман Товстий народився в смт. Решетилівка Полтавської області. Закінчив Решетилівське ПТУ №52, а після – історичний факультет Полтавського національного педуніверситету імені Короленка. В 2004 році очолив приватне підприємство, в 2011-му став менеджером із закупівлі ТОВ «Кернел-Трейд». В 2014 році вступив до Міжрегіональної академії управління персоналом за спеціальністю «Економіка та управління бізнесом».

Наразі він є заступником голови Полтавської ОДА Валерія Головка.

Округ 183 (Херсонська область) – Андрій Путілов

28 квітня  Порошенко призначив головою Херсонської ОДА депутата від БПП Андрія Гордєєва, тож звільнився і округ, по якому він заходив до Верховної Ради.

Андрій Путілов народився в Херсоні. Закінчив Херсонський індустріальний інститут і Національну академію державного управління при президенті. Політикою зайнявся в 2006 році, коли став депутатом Херсонської облради від «Народної самооборони - Нашої України». Потім восени 2007-го створив та очолив Херсонську обласну громадську організацію «Відродження Херсону». В 2010-2012 роках був депутатом Херсонської міськради. В 2012 році зайшов до Верховної Ради по 183 округу від партії «Удар». І через два роки вже став керівником Херсонського обласного передвиборчого штабу кандидата в президенти Порошенка та кандидатом в мери Херсону. У вересні 2012 року Путілов був призначений головою Херсонської ОДА. На місцевих виборах 2015 року очолив список БПП в облраду і став її головою.

Округ 206 (Чернігівська область) – Сергій Гарус

В цьому окрузі були призначені вибори через те, що обраний по ньому депутатом Владислав Атрошенко був обраний на останніх місцевих виборах мером Чернігова. Щоб не ходити далеко, мер вирішив передати округ своєму помічнику.

Сергій Гарус народився в Чернігові. Закінчив Чернігівський радіо-механічний технікум, Чернігівській державний педуніверситет імені Шевченка та Міжнародну академію управління персоналом. З 2001 по 2013 рік він працював у банківській сфері, обіймаючи посади економіста, начальника відділу, начальника управління, директора. Потім рік займав посаду завідувача сектором адмінпослуг Чернігівської райдержадміністрації. Очолює Чернігівську міську громадську організацію «Спортивно-технічний клуб «Чернігів-карт» і громадську організацію «Чернігівська обласна федерація картингу».

З 2014 року працював помічником-консультантом народних депутатів від БПП - у Валерія Куліча, який нині є керівником Чернігівської ОДА, та у Владислава Атрошенко, який, як згадувалось вище, тепер є міським головою Чернігова.

* * *

З’їзд партії прийняв ще рішення про участь у позачергових виборах до Коцюбинської селищної ради Київської області та в перших місцевих виборах старост сіл, селищ об’єднаних територіальних громад. Також, як відомо, розглядався ряд питань щодо заміни керівників партії, які займають державні посади. Але питання про заміну голови політсили Віталія Кличка на розгляд поставлене поки не було. Начебто через відсутність останнього. Як повідомляв «Главком», столичний мер нині перебуває з робочою поїздкою в США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: